0

Б ългария и Турция заедно да предложат Желязната църква “Свети Стефан” в Истанбул да бъде включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, защото тя е уникален паметник на културата.

България и Турция заедно да предложат Желязната църква “Свети Стефан” в Истанбул да бъде включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, защото тя е уникален паметник на културата.

Това предложи днес председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов на срещата си в Анкара с турския си колега Емруллах Ишлер, председател на Комисията по националното образование, културата, младежта и спорта на Великото национално събрание на Турция.

Двамата се обединиха около необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между двете парламентарни комисии. Турция и България оценяват високо усилията на двете страни за опазване на културното наследство, а идеята за съвместни предложения за записване в т.нар. индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще. Емруллах Ишлер сподели, че реставрацията на Желязната църква е отличен пример за стремежа на двете страни да покажат в пълния му блясък за поколения напред един храм, в който са въплътени талант и вдъхновение.

Вежди Рашидов получи в Анкара и висока оценка за усилията си още като министър на културата да подпише двустранно споразумение за предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности. Мнението на експертите е, че документът има устойчиво значение в тази област. Вежди Рашидов и Емруллах Ишлер се договориха двете парламентарни комисии да проведат съвместно заседание в удобно и за двете страни време. За Турция представлява интерес и сътрудничеството с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, който функционира в София.