България и още 7 страни искат ЕС да спре пакета

България и още 7 страни искат ЕС да спре пакета "Мобилност"

България и седем страни са поискали да се преустанови реформите в сферата на условията на труд на шофьорите на камиони, докато пандемията на коронавирус не приключи.

В писмото, подписано от Росен Желязков, министрите на транспорта на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния посочват, че „решенията, предвидени в първия пакет за мобилност, трябва да бъдат преработени, за да могат да се справят с новата икономическа реалност", пише Reuters и Politico.

В писмото, изпратено до Европарламента, Комисията и Съвета, министрите пишат, че ЕС трябва да подкрепя уязвимите малки и средни компании в транспортните услуги. „Вместо това ние сме на път да приемем първия пакет за мобилност, чиито разпоредби, комбинирани с последствията от огнището на коронавирус, буквално ще доведат до край на много европейски предприятия за автомобилния транспорт“.

Но мнозинството страни членки и Европейския парламент се споразумяха през декември за реформата, която е наложена от по-богати държави като Франция и Холандия. Пакетът "Мобилност" ще промени начина, по който камионите работят в блока - от времето им за почивка до правилата, които се прилагат, когато работят в чужбина. 

Още преди пандемията същите предимно източноевропейски държави обмисляха съдебна битка с реформата за превозвачите, която според тях ще ги постави в неравностойно положение и ще ги принуди камионите да правят празни курсове.

В писмото министрите изтъкват, че новите разпоредби предвиждащи редовното връщане вкъщи на камионите, ще застрашат способността на индустрията да доставя „непрекъсната доставка на основни стоки“, докато ефективността ще бъде „намалена от ограниченията, наложени върху каботажните операции и ограничаването на допълнителни товари и разтоварвания". 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.