България и Нидерландия с нова спогодба за избягване двойното данъчно облагане

България и Нидерландия с нова спогодба за избягване двойното данъчно облагане

Нова спогодба, свързана с данъчното облагане, бе подписана днес от финансовия министър Кирил Ананиев и посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Беа тен Тъшър. Документът цели избягване на двойното данъчно облагане на доходите, както и предотвратяване на отклонението и заобикалянето на данъчното облагане в двете държави, съобщи Министерство на финансите (МФ).

Причина за изменението са промени в областта на международното данъчно облагане, инициирани от държавите от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за противодействие на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби. Новите насоки в тази област се съдържат в Проекта „Свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби“ (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS).

Всъщност досега действащата Спогодба датира от 1990 г. Според МФ тя е подписана в условия на различни икономически взаимоотношения между двете страни, както и при различна правна регламентация в българското законодателство. Новата Спогодба е съобразена със съвременните принципи и развитие в международното данъчно облагане, отразени в актуалния Модел на данъчна спогодба на ОИСР. Подобен тип спогодби са важен елемент от междудържавната договорна база и са от общ икономически интерес, тъй като водят до стимулиране на стопанската и инвестиционната дейност между държавите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.