България и Македония решават за Гоце Делчев до края на годината
2

България и Македония решават за Гоце Делчев до края на годината

Захариева: Няма как да приемем дата 7 октомври. Искаме ускорение на коридор 8, правим общи студентски борси

България и Македония ще трябва да решат спорните исторически въпроси, сред които и тези за честването на паметта на Гоце Делчев, до края на годината. Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. В понеделник двете страни проведоха първото заседание на съвместната междуправителствена комисия, а след това подписаха и протокол с постигнатото през последната година и половина от договора за добросъседство между България и Македония.

По време на заседанието, ръководено от Захариева и нейният македонски колега Никола Димитров, е бил разгледан и докладът на историческата комисия. По думите на Захариева именно историческите въпроси са крайъгълният камък , въпреки че в другите сфери има съществен напредък. Захариева отбеляза напредъка на историческата комисия относно личностите като светите братя Кирил и Методий, цар Самуил и други. Не така обаче стоял въпросът с делото на Гоце Делчев.

Преди два дни е имало заседание на историческата комисия – 6-то поред, където не е било постигнато съгласие датата за честване на паметта на Гоце Делчев да бъде 7 октомври, когато костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Захариева уточни, че това е било предложение на македонските историци, а ние сме категорично против.

Абсурдно е да празнуваме дати, които са коминтерен тип

Няма как тази дата да се празнува. Това ние никога няма да приемем.“, каза Захариева. Тя изтъкна, че вече е имало две чествания на паметта на Гоце Делчев от двамата премиера – Бойко Борисов и Зоран Заев и то не на 7 ноември. Захариева обясни, че политиците са изпреварили историците и призова македонските историци да бъдат по-мъдри. Именно затова според нея, а и според колегата и Никола Димитров, трябва по-интензивна работа и повече резултати и график, за да се постигне осезаем напредък до края на годината. Захариева даде да се разбере, че няма как да поставяме ултиматум като наложим вето над членството на Македония в НАТО, каквато идея има лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов. Тя припомни, че вече сме ратифицирали протокола за приемането има в Алианса. Относно бъдещето членство на Македония в ЕС, Захариева обясни,че нашето условие е по време на преговорите по всички глави да се изпълнява договора за добросъседство с България, включително и в историческата част.

Започнат ли преговорите, България стриктно ще съблюдава договора

Не бива да внасяме в ЕС нерешени двустранни проблеми“, заключи тя.

На свой ред Димитров поясни, че има напредък по античната история и средновековието, а този процес не е лесна задача. По думите му обаче делото на Гоце Делчев може да бъде мост. Той определи самото подписване на договора за приятелство като храброст и исторически момента, който трябва да надграждаме. Според него ако няма резултати не гледаме в бъдещето, то има опасност да застрашим целия процес.

Иначе двамата искат повече резултати както по историческите въпроси,така и по пътните проекти, най-вече заради коридор 8. Двете транспортни министерства пък вече са сформирали работна група и вече има график. По думите на Захариева няма как да има инвестиции, стокообмен и туризъм без добра инфраструктура. На стоките им трябват пътища, каза още тя, като уточни, че все още нямаме жп свързаност. Иначе предстои подписване на меморандум за сътрудничество в туризма, подготвят се и програми за образованието. Идеята е да се правят общи студентски борси, курсове за македонски студенти, които искат да учат у нас, както и повече общи проекти по Еразъм. През 2017 г. и 2018 г. има ръст на стокообмена, но през първите три месеца на тази година се наблюдава спад, особено що се отнася за износа на Македония към България. Сега общата икономическа комисия ще прави анализ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.