България и Азербайджан със спогодба за пенсионно осигуряване

България и Азербайджан със спогодба за пенсионно осигуряване

В Баку, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и азербайджанският му колега Сахил Бабайев подписаха Спогодба за пенсионно осигуряване между България и Азербайджан, заявиха от социалното министерство.

Спогодбата за пенсионно осигуряване ще регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, пенсиите за инвалидност поради общо заболяване и наследствените пенсии. По този начин ще се даде възможност хората, осигурявани в България и в Азербайджан, да се пенсионират.

От спогодбата ще могат да се възползват граждани на България и Азербайджан, които в момента са или са били под действието на законодателството на едната или на двете страни, както и членовете на техните семейства. Материалният обхват е ограничен до пенсионното законодателство на договарящите се страни.

Във връзка с определянето на пенсионните права по Спогодбата се предвижда взаимно зачитане на осигурителните периоди, завършени съгласно законодателствата на България и Азербайджан. При определянето на правото на пенсия ще се зачитат и осигурителни периоди в трета държава, с която държавата, преценяваща правото на пенсия, има сключен договор за социална сигурност, който предвижда сумиране на осигурителни периоди. Ако осигурителните периоди по двете законодателства съвпадат по време на придобиване, те не се сумират. Ще се зачитат и периоди, придобити преди влизане в сила на Спогодбата. За да влезе в сила, е необходимо документът да бъде ратифициран от Народното събрание.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.