България, Гърция, Сърбия и Румъния създават общ транспортен пръстен, включващ жп линии, пристанища и магистрали. Една компания ще движи проектите, а събраните такси ще се разпределят между държавите. Това стана ясно след срещата на т.нар. Варненска четворка в Солун.

Лидерите на четирите страни обсъдиха и важни инфраструктурни проекти, като например изграждането на мултимодалния коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, както и евентуално включване на Румъния в това направление. Със свързването на четирите държави не просто ще се вкара трафик, който да прави задръствания, а ще се управлява, обясни премиерът Бойко Борисов. По думите му ще има едно гише, една такса, която ще плащат преминаващите през общия транспортен пръстен. “Ще направим така, че да докараме не мигрантите, а товарите от Африка”, каза Борисов. Президентът на Сърбия Александър Вучич пък уточни, че четирите страни могат да формират една администрация, единни приходи, които да окажат положителен икономически ефект върху гражданите им. През септември транспортните министри трябва да разпишат проектите и финансирането им. Тогава ще бъде и следващата среща на формата във Варна. На събирането му след това в Белград ще участват и енергийните министри. Борисов коментира още, че четирите страни трябва да се съревновават по БВП, заплати, пенсии, а не “танкове и изтребители”.

“Смятаме, че пред Балканите се открива едно ново бъдеще, стига да се осмеляваме, да правим стъпки напред, дори и ако се наложи, да вървим срещу течението. Така ще поставим началото на демократичните Балкани”, посочи домакинът Алексис Ципрас.

На срещата е обсъдено и успешното Българско председателство на Съвета на ЕС и приоритета му за евроинтеграция на Западните Балкани. Вучич се пошегува, че София трябва да е домакин и на заседание на ООН, защото “всички срещи стават в София”.

Засилването на сътрудничеството между страните за подобряване на транспортната свързаност в региона беше обсъдено по-рано вчера и на четиристранна среща между министрите на транспорта на България, Гърция, Сърбия и Румъния.

Транспортният министър Ивайло Московски представи пред своите колеги напредъка по основните пътни и железопътни проекти, както и внедряването на система за електронно таксуване по българските магистрали. Той посочи, че се очаква системата да влезе в експлоатация за автомобили до 3,5 тона през януари 2019 г., а за автомобили над 3,5 тона – до август 2019 г. Министрите коментираха, че ключов момент е  постигането на оперативна съвместимост на системите за таксуване в съседните държави. Московски уточни, че това е заложено като изискване в тръжната документация и предстои процедура за избор на доставчик на европейската услуга за електронно пътно таксуване.

В рамките на четиристранната среща министрите обсъдиха включването на Румъния в изграждането на мултимодалния коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. Московски посочи, че с разширяване на териториалния обхват на коридора се увеличава неговата рентабилност и по тази причина Европейската комисия е дала препоръки за присъединяването на Румъния към проекта.

По отношение на трансграничните пътни и железопътни връзки Ивайло Московски заяви, че страната работи активно за изграждането на възможно най-голям дял пътища и жп линии, които ще осигурят транспортната свързаност със съседните държави и ще засилят търговките и икономически връзки. Той изтъкна, че нуждата от инвестиции е огромна, както в жп, така и в пътния сектор, и очакванията на правителството са след въвеждането на по-справедлив модел на тарифиране по българските пътища, транспортният сектор да се балансира.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Студент от Пазарджик изчезна в София, издирва се

20-годишният Николай Митов от пазарджишкото село Сарая, който е студент втора година в Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“, е изчезнал и се издирва, съобщиха негови приятели във Фейсбук. Те са силни притеснени и очакват да чуят добри новини, а снимката на момчето се споделя в различни профили в социалната мрежа с надеждата, че някой може да даде някаква информация за студента.