България готова да оспори в съда новите правила за превозвачите в ЕС

България готова да оспори в съда новите правила за превозвачите в ЕС

Транспортният министър Росен Желязков потвърди днес готовността на България да оспори пред Съда на ЕС новите правила за международните пътни превози. Той съобщи пред български журналисти в Брюксел, че към нашата страна в това намерение освен Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва, се присъединяват и Кипър, Малта и Естония.

Министърът бе приет днес от зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и от еврокомисаря по транспорта Адина Валян. След срещата Желязков съобщи, че Еврокомисията възнамерява да извърши обещаното проучване за въздействието на новите правила чрез външен оценител, избран с обществена поръчка. Настояваме това да стане най-късно до влизането в сила на разпоредбите, но нямаме уверение, че това ще се получи, уточни министърът.

Той съобщи, че дни след обнародването на законовите промени България ще внесе жалба в Съда на ЕС. По неговите думи основанията за оспорване не се изчерпват само с новите изисквания за връщане на превозното средство в държавата на регистрация на осем седмици. Ще искаме и други неща да бъдат съдени и обсъдени от съда, каза министърът. Подходът ни е институционален - възползваме се от всички възможности по правото на ЕС да защитаваме правата си, добави той.

Желязков посочи, че обнародването на промените в Официалния вестник на ЕС се очаква през юли. След това се предвижда преходен срок, в който разпоредбите не се прилагат - до януари 2022 година. България и останалите осем държави на наша страна обсъждат дали да внесат общ иск или отделни жалби пред Европейския съд. Министърът уточни, че оценката на въздействието и обжалването са два успоредни процеса. По неговите думи, независимо от събитията, нашата страна ще внесе съдебна жалба срещу подкрепените от ЕП промени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.