„Гордост е да кажем, че сме сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик“, заяви във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при откриването на Международната конференция „20 години Ръководство на корабния трафик в България“.

Форумът се организира от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и се провежда в зала „Дарзалас“ на Рослин Димят Хотел в морската столица. Сред гостите на събитието са генералният секретар на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация /IALA/ Francis Zachariae, представители на Международната морска организация /IMO/ и др.

„Днес отбелязваме 20 години от началото на изграждането на тази така важна и вече приета като действаща и даденост информационна система за корабния трафик. Към настоящия момент страната ни се намира в световния авангард в областта на усвояване и внедряване на иновативни научни и технически достижения в областта.

В момента приключва четвърта фаза, с която наистина имаме едно ефективно електронно управление в сферата на морския и речния транспорт, което проследява цялата логистична верига от пристигащи и заминаващи кораби, но не само това.

Връзката между отделните системи с пълна интеграция на Гранична полиция и Морска администрация, това е ефективното електронно управление, особено когато става въпрос за реален обмен на електронни данни т.е. безхартиен процес по заявяване на всички услуги, които изисква мениджмънта на корабния трафик. Така, че ние се това нещо се гордеем", заяви министър Желязков.

Той обяви, че пълна автоматизация на процесите предстои и в автомобилната администрация.

„В момента сме между първо и второ четене на Закона за електронното управление. Една от целите, които си поставяме, е висока интеграция между отделните системи и изграждането на интегрирани.

За нас е важен подходът и това да убедим администрациите, че трябва наистина да работят с електронни документи, кое е в тяхна полза и гражданите и бизнеса, а от друга страна ще намалим корупционните практики, които съществуват при човешките интервенции в отделните информационни системи“, добави още министърът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Електронното ще поевтинява

Поскъпва обслужването на гише в банките

Електронното ще поевтинява

Таксите за обслужване в банковите клонове ще се увеличат в скоро време. Това ще стане за сметка на по-евтино електронно банкиране, за да може клиентите да се насочат към дигиталните банкови услуги. Това каза шефът на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов за bTV.

Financial Times: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор

България привлича голям обем чуждестранни инвестиции "на зелено" в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Така тя допринася за по-мащабно увеличение на трансграничния приток на инвестиции, пише вестник Financial Times.

Августин Миланов, Виваком: Жените имат „радар“ за добрата оферта

Българските потребители вече възприеха предимствата, които дава този канал - 24/7 възможност да влязат, да разгледат дори в триизмерен режим, да прочетат подробно ревю и изберат най-подходящото устройство за себе си, коментира тенденциите в онлайн пазаруването Августин Миланов, старши мениджър „Дигитален и търговски маркетинг“ във Виваком.