Къде сме в ЕС по брой на жертвите при катастрофи?

Къде сме в ЕС по брой на жертвите при катастрофи?

България е сред страните от ЕС с най-голям спад на смъртността по пътищата през 2020 г. Това става ясно от предварителни данни за жертвите по пътищата в ЕС за миналата година, публикувани днес от Европейската комисия. Броят на смъртните случаи по пътищата у нас е намалял миналата година с 26 на сто спрямо данните за 2019 г. Намалението е с 40 на сто спрямо 2010 г., сочат данните.

Общо 18 държави от ЕС са отчели най-ниския досега брой жертви по пътищата. Най-видимо е подобрението у нас, в Белгия, Дания, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Малта и Словения.

В Естония, Ирландия, Латвия, Люксембург и Финландия се наблюдава увеличение на смъртните случаи. В ЕС за миналата година спадът в броя на пътните злополуки, завършили със смърт, е рекорден - със 17 на сто спрямо 2019 година. Броят на жертвите на пътя в ЕС за 2020 г. е 18 800 - с 4000 по-малко спрямо предходната година.

Според комисията, не може да се прецени доколко наблюдаваният спад се дължи и на противоепидемичните ограничения за движението. Между 2010 г. и 2020 г. броят на смъртните случаи по пътищата е намалял с 36 на сто. Европа остава континентът с най-безопасните пътища в света, се посочва в съобщение на ЕК.

Най-безопасни остават пътищата в Швеция, докато Румъния отчита най-високия европейски дял на жертвите на пътя за миналата година. Най-често в ЕС при пътни злополуки загиват пешеходци, мотоциклетисти и колоездачи, показват данните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.