България е сред 9-те страни в ЕС, добиващи лигнитни въглища за електроенергия

България е сред 9-те страни в ЕС, добиващи лигнитни въглища за електроенергия

България е сред 9-те страни в ЕС, добиващи лигнитни въглища за електроенергия, съобщи днес Евростат.

Германия е най-големият производител по добива на такива въглища за електроенергия и отопление в ЕС с 45% от общия добив през 2018 г. След ФРГ се нареждат Полша (16%), Чехия (11 на сто), Гърция (10%), България (8%) и Румъния (6 на сто). Взети заето, тези шест страни покриват 96 на сто от общия добив на този вид въглища.

През 2018 г. 9% от брутното производство на електроенергия в ЕС е било от литнитни въглища, колкото и от други въглища, или над два пъти повече спрямо слънчевата енергия.

На равнище държави обаче електричеството, произведено от лигнитни въглища, е със значителен дял в Чехия (43%), България (38%), Гърция (32%) и Полша (29 на сто).

На европейско равнище основните източници за производство на електроенергия са атомните електроцентрали и природният газ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.