България е изключително надарена с ресурси, които могат да бъдат вплетени в преживявания, характерни за приключенския туризъм. Това заяви по време на дискусия във Варна „Приключенски туризъм – тенденции и пазарна динамика“ Милена Николова - член на Търговската асоциация за приключенски туризъм и водеща на програми за обмяна на знания, обучения и иновации.

В световен мащаб се забелязва изключителен голям ръст в търсенето на приключенски туризъм, като вече представлява около 30 на сто от цялата туристическа индустрия. Растежът се забелязва при по-лекия вид приключенски туризъм, при който има физическа дейност, но без екстремни преживявания. Само 10 на сто от индустрията е свързана с почти професионална подготовка, развити физически умения и използване на специфична техника.

Приключенски е туризмът, при който има контакт с природата, културата и физическа активност. Последното може да бъде от лека разходка до  интензивно физическо преживяване. Богатството на преживяванията идва от комбинацията на тези три елемента.

Специфичното при приключенския туризъм е, че той обикновено се създава и предлага от сравнително малки компании. Това е и причината той често да остава незабелязан. В същото време е изключително изгоден. Изчисления показват, че до 65 на сто от парите, които туристът харчи, остават в местната икономика. Сравнено с масовия туризъм, това е изключително голям процент, посочи още Николова, която е специалист в туризма и туристическото поведение.

Любимите места за хората, които практикуват приключенски туризъм, са извън големите туристически дестинации. Вход за тях обаче могат да бъдат големите градове, където туристите могат да прекарат ден-два в градски приключения, след което да севпуснат в обикколки на околностите.

Приключенският туризъм е и форма на лечение на някои от болките в съвременното общество. Пътуването е начин за възстановяване на баланса от изтощаващия ни съвременен живот, възможност за възстановяване на взаимоотношения и развиване на по-висока степен на толерантност между различните култури, отбеляза специалистът.

У нас също има компании, които предлагат много успешно приключенски туризъм, но повечето ни национални стратегии обаче са свързани с друг вид туризъм. През последните години много силен акцент има върху кулинарните преживявания, което включва изучаване на начина на приготвянето на местните ястия и как се отглеждат местните продукти. Като цяло в приключенския туризъм много се разчита на местните храна, ферма, пазар и семеен хотел.

„Това е още една от сферите, в които България може да блесне“, сподели още Милена Николова. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ангелкова: Хотелите и ресторантите ще имат електронни паспорти

Всички места за настаняване и хранене ще имат свой електронен паспорт, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на 7-мата годишна среща на Националния борд по туризъм. Една от основните теми на днешната среща на борда ще бъде дигитализацията по отношение на Оперативна програма за иновации и конкурентоспособност.

Безплатни ще са днес музеите в Елена

Музеите в община Елена „Даскалоливница”, Камбуровият хан, църквата „Свети Никола” и къщата музей „Иларион Макариополски” днес ще посрещат туристи без такси, като част от инициативата на министерството на туризма „Денят за вас“.

Туристическият бранш произвежда 12% от БВП

Туристическия бранш допринася за 12 на сто за БВП на България. Това каза заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова у нас по време на среща с вицепрезидента на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (HOTREC) Марк Ван Мюлдърс.