България е на последно място в ЕС по компютърна грамотност на работещите

България е на последно място в ЕС по компютърна грамотност на работещите

България е на последно място в Европейския съюз по дигитални умения на работещите, коментира в Русе пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров преди срещата от цикъла MASTERCLASS WORK 4.0 в Русенския университет.

По думите му това предизвиква тревога, но и възможности България да поиска в следващите пет години за всички три милиона български работници и служители целеви средства от европейските програми.

„ЕК отделя 8 млрд. евро за дигитално образование и дигитални компетентности в ЕС. Смятам, че ние сме най-нуждаещи се и трябва всички да мобилизираме своите усилия и да поискаме поне 500-600 млн. евро от този фонд. Като добавим и нашето финансиране от европейските програми за следващия програмен период, мисля, че една програма за пет години от 1 млрд. евро е съвсем постижима“, каза Димитров и допълни, че така ще се постигне качествено ново ниво на дигиталните умения на българския работник и служител, което ще ни направи конкурентоспособни, а нашите предприятия ще имат шанс да привлекат инвеститори, които да дават добри заплати.

Димитров коментира и увеличението на заплатите в бюджетната сфера. Според него не трябва да се чака всяко съсловие да се вдигне на протест. Ниски заплати получавали социалните работници, също работещи в четири-пет области в сферата на културата като служителите в библиотеките и музеите.

„Увеличението на заплатите на всички в бюджетната сфера няма алтернатива. Борбата за по-високи заплати продължава. Смятам, че при при над 20 млрд. лева печалба годишно, която генерира в България бизнесът, без банките, да се твърди, че нямало средства за повишение на заплатите, за да задържим хората в България, е най-малкото несериозно“, допълни Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.