Пети сме в ЕС по дял на високи технологии в БВП

Пети сме в ЕС по дял на високи технологии в БВП

България е на 5-та позиция в Европейския съюз (ЕС) по дял на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) във формирането на БВП на страната. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на кръгла маса, посветена на темата.

През последните години секторът на ИКТ отчита положителни тенденции и е един от най-бързо развиващите се в икономиката на страната. По данни на Евростат

брутната добавена стойност на сектора е 1.43 млрд. евро и нараства с 25%.

През първо тримесечие на 2019 г. пък оборотът на предприятията в сферата е нараснал с 16% спрямо същия период на предходната година. Икономическият зам.-министър подчерта още, че

заетите в бранша са над 57 хил. души,

което прави сектора определяща индустрия за българската икономика. Зам.-министърът обаче сподели, че макар и отрасълът да се развива без намесата на държавата, Министерството на икономиката има инструменти, с които подпомага неговото развитие. В подкрепа той изтъкна, че за периода 2008-2019 г. са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на 42 проекта във високотехнологични услуги. По думите му София е готова да бъде столица на IT сектора в Европа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.