България е на 147-мо място в света по свързване с електричество като запазваме позицията си за втора поредна година. Именно заради това страната ни изостава в класацията за правене на бизнес. Това показва десетото издание на икономическата брошура “Bulgaria in figures”, издавано от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Имаме много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и локация, привличащи фирми от аутсорсинга. От всички 26 разглеждани класации, България е подобрила положението си в 16 от тях, но в 8 сме влошили заеманите места, а в 2 сме запазили положението си. "Причина за влошените позиции е не толкова по-лошото представяне, колкото фактът, че в класациите са се присъединили нови държави, които са по-настойчиви с реформите", коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му въпреки улесненията за снабдяване с електричество, борсата у нас е с дефекти и все още не може да се приеме за съществено подобрение. За тази година губим места по критериите отваряне на фирма, плащане на данъци и закриване на фирма. Причина за това отново е бързината на другите страни. „Закриването на фирми у нас е хронична болест, защото процесът е дълъг, скъп и неудобен“, каза Симеонов.

37-ми сме по издаване на разрешения за строеж,

което е напредък от 14 позиции. Международната търговия и защита на инвеститорите също са с добри показатели у нас. България показва стабилни позиции в икономическата свобода, сочат данни на Фондация „Херитидж“. За една година сме стъпили на 37 място, което е с 10 позиции по-нагоре. Подобрението се дължи основно на положителните промени при получаването на кредити, доброто състояние на фиска и размера на правителствените разходи.

По отношение на индекса за просперитет отбелязваме лек напредък - за 1 година страната ни се е качила от 51-ва позиция на 47-ма през 2018 г. Причина за това е подобреното класиране в критериите, отчитащи управлението, образованието, личната свобода, здравеопазването, природата и социалния капитал.

Подобрението е единствено в социален аспект, но като отделен индекс, здравеопазването е сфера, в която позициите ни са влошени. По-лоши са резултатите ни и за бизнес средата, икономиката, институциите, електронното управление, иновациите и инфраструктурата. „Железопътният транспорт у нас е в плачевно състояние“, каза още Симеонов. По негови думи е недопустимо у нас да се правят планове за влакове, които да се движат със скорост около 160 км./ч, при положение, че в Западна Европа същата е 250 км./ч. Той даде пример с Франция, която е лидер в региона, както и с Азия, където влаковете се движат с 300 км./ч. Според класацията на Световния икономически форум, ние сме на 49-та позиция по конкурентоспособност или само с 1 крачка напред в сравнение с предходния период.

Подобрение има и в макроикономическата стабилност, висшето образование и развитието на финансовите пазари,

което според Симеонов се дължи на това, че вече се прави връзка между университета и практиката. Най-доброто ни представяне в по критериите отворено управление и прилагане на регулации, а най-зле сме се представили по ограничения в дейността на правителството и отсъствие на корупция, където сме съответно 87-ми и 82-ри в света. По промени се нареждаме 5-ти в света, където делим мястото с Белгия.

Според Швейцарския институт за мениджмънт и развитие,

страната ни е 43-та от общо 66 държави по дигитална конкурентоспособност

като критериите са знания, технологии и бъдеща готовност. „По способността ни да се адаптираме и да изпреварваме промените сме на 55 място, което означава, че трябва да се научим по-бързо да се адаптираме и да отговаряме на промените в дигитализацията“, коментира и главният експерт в „Икономически анализи“ Олга Чугунска. По думите на експерта Любомир Левичаров сме 40-ти от 129 страни в класацията за глобален иновационен индекс. Като страната ни е в топ 3 на иновативните икономики в група „Доходи над средните“, а ни изпреварват Китай и Малайзия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гугъл с мега вложение във възобновяема енергия

Американската компания Гугъл (Google) направи най-голямото в историята си вложение по придобиване на възобновяема енергия за своята глобална дейност. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай на пресконференция в Хелзинки с финландския премиер Анти Рине.

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

1,2 млрд лв. са приходите от Слънчев бряг (ОБЗОР)

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

Туристическият сезон на юг е бил успешен, сочат данните от статистиката. Първенството по приходи в сектора безапелационно държи най-големият ни морски курорт Слънчев бряг, който дава 20% от приходите в сектора. Близо 1,2 млрд. лева са приходите от реализирани нощувки в хотелите там. 

Аврамова: Налага се разширяване на „Тракия“ между София и Пловдив

Автомагистрала "Тракия" е отесняла в участъка между София и Пловдив в двете посоки и се налага да бъде разширена. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарен контрол.