България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана

България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана "Юнкер"

"България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана "Юнкер". У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции", заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по повод доклада на ЕК за напредъка на Европейския фонд за стратегическия инвестиции (ЕФСИ) в ЕС. Това съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ.

Според прогнозите на Еврокомисията се очаква до 2020 г. ЕФСИ да създаде 1,4 милиона работни места и да увеличи БВП на ЕС с 1,3 на сто. "Над 700 000 малки и средни дружества ще могат да се възползват от подобрен достъп до финансиране и това е благодарение на промени, които приехме в Европарламента, целящи Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да взима предвид особеностите на икономиките на различните държави. Радвам се, че имах възможността да работя за реализирането на информационния хъб по плана "Юнкер" в България, който помага на предприятията да привличат инвестиции в момент, когато Европа е в икономически растеж", коментира още Майдел, която бе отговорен докладчик за Групата на ЕНП в комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите по напредъка по ЕФСИ.

"Вече можем ясно да заявим, че първоначалният скептицизъм към този инструмент за инвестиции бе неоснователен. Благодарение на Плана "Юнкер", а също и на ангажимента и усилията на националните правителства и бизнеса, бъдещето и устойчивостта на инвестициите в Европа са гарантирани", добави Майдел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.