България дава 1,9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ на Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Черна гора, Украйна и Грузия. Решението бе взето от Министерския съвет, а със средствата ще се финансират 35 проекта в осемте страни.

Те ще са насочени към повишаване качеството на образованието и гарантиране на равен достъп в условията на мултикултурна среда, подкрепа за по-качествено здравеопазване, включително и за деца с увреждания, подпомагане на демокрацията и изграждането на активно гражданско общество чрез насърчаване на младите хора на регионално ниво. „Проектите целят и да повишат административния капацитет на държавните и общински служители в страните-партньори, да запазят и популяризират културно-историческото наследство и духовни ценности, ще съдействат за опазването на околната среда, за приобщаването на националните малцинства и други уязвими групи“, уточняват от „Дондуков“ 1. Оттам допълват, че средства ще подобрят още повече видимостта на България като държава-член на ЕС, съпричастна към усилията на международната общност за решаване на проблемите на развитието.

Одобрените проектни предложения следват заложените приоритети в приетата от Министерския съвет Средносрочна програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ за 2016-2019 г. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на МВнР, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов прати жандармерията на границата, чака разговор с Ердоган

Армията, жандармерията и граничната полиция спешно са дислоцирани на границата с Турция. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в МС. Целта е да отбие евентуален мигрантски наплив след повишаване на военното напрежение между Турция и Сирия. По думите на Борисов край Одрин има струпани група мигранти.

Горанов: При епидемия на коронавирус бюджетът ще подкрепи осигурителната система

При епидемия на коронавирус осигурителната система безспорно ще бъде под натиск, но в Законът за държавния бюджет има текстове, гарантиращи баланса на бюджета на държавното обществено осигуряване. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание.

При нужда БГ фирми произвеждат допълнително маски

Разблокират 100 000 литра спирт от резерва, увеличават леглата в болниците

При нужда БГ фирми произвеждат допълнително маски

100 000 литра спирт от Държавния резерв ще бъде деблокиран и предоставен на производителите на дезинфектанти. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на заседанието на МС заради коронавируса и недостига на спирт и дезинфектанти на пазара.