България 61-а в света по напредък в енергийния преход

България 61-а в света по напредък в енергийния преход

България е сред държавите с последователен и измерим напредък в енергийния си преход през последните 6 години наред с Аржентина, Китай, Чехия, Доминиканска република, Индия, Ирландия, Италия, Словакия, Шри Ланка и Украйна. Това посочва днес Световният икономически форум (СИФ) в годишния доклад по темата.

Документът представя годишна класация за това колко добре страните успяват да балансират сигурните и достъпни енергийни доставки и екологичните фактори, отбелязва ДПА. Швеция, Швейцария, Финландия, Дания и Норвегия заемат първите пет. България се нарежда на 61-о място от общо 115 държави.


Общо 94 са подобрили композитния си индекс


за енергиен преход през последните шест години.

Дълги години наред усилия за преход от въглеводородни горива към екологично чисти източници на енергия са застрашени от кризата с коронавируса, предупреждава СИФ в годишния си доклад. Енергийният сектор се сблъсква с резки колебания на цените, намаляване на търсенето, замразени инвестиции и несигурност за милионите работници в сектора, отбелязва мозъчният тръст. Той е домакин на годишната среща на държавни и бизнес лидери в Давос, Швейцария.

Пандемията обаче предлага възможност за нетрадиционни мерки в подкрепа на икономическото възстановяване, а също и на климата, отбелязва експертът от СИФ Роберто Бока. Обществото прие да направи тежки жертви в борбата срещу Ковид-19, действия с подобен мащаб са нужни за успешния енергиен преход, допълва той.

В доклада се отбелязва, че най-големите енергийни потребители са разделени в противоположни групи. Докато Индия и Китай неотстъпно вървят към устойчива енергийна политика през последните години,


Бразилия, Канада, Иран и САЩ вървят в противоположната посока.


Според авторите на документа над половината от миналогодишните метанови емисии са резултат от производството на петрол и газ в Северна Америка.

С оглед на значимостта на природния газ в енергийния преход, технологиите и разпоредбите за намаляване на метановите емисии трябва спешно да бъдат задействани , отбелязва СИФ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.