България 54-та в света по конкурентоспособност на служителите (ОБНОВЕНА)

България 54-та в света по конкурентоспособност на служителите (ОБНОВЕНА)

Бизнесът у нас все още се затруднява да привлече чужди кадри

България се нарежда на 54-то място в световна класация по конкурентоспособност на кадрите. Това показват данни от доклад, изготвен от консултантската компания по човешки ресурси „Adecco“, индийският конгломерат „TATA“ и бизнес училището „ИНСЕАД“.

В класацията, която се прави за 6-та поредна година, участват 125 страни и 114 града, подредени според 68 индикатора. Те се разделят на два по-големи критерии - „Принос“ и „Резултат“. В първия е изследвано какво прави бизнесът, за да подпомогне, привлече или задържи своите служители, а в „Резултат“ са разгледани уменията на служителите, какви са техните знания и работоспособност. Тази година

акцентът е поставен върху предприемачеството

като България попада в първата част на класацията с общ брой точки 42.72. "За последните години няма рязък спад или ръст в позициите на страната", коментира мениджърът по човешки ресурси в компанията Ирина Йончева за "Монитор".

Страната ни има високи оценки в задържането на хора (57.43 точки или 47 място) и глобалното знание (32.90 точки, 41-во място), но се отчита, че за работодателите все още е предизвикателство да привлекат родни и чуждестранни кадри. По този критерий сме на 89-та позиция с 39.39 точки. „Резултатите на България се отчитат като по-добри от средните, тъй като, въпреки че това е страната с най-ниския БВП на глава от населението, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша“, пишат още в доклада.

По правене на бизнес сме 45-ти,

а преките чуждестранни инвестиции и трансфер на технологии ни нареждат на същото място. По население с висше образование сме 11-ти, но въпреки това в критерия „Лекота на намиране на опитни служители“ имаме едва 14.95 точки и така излизаме 123-ти. Други области, в които изоставаме, са развитие на служителите, достъп до възможност за развитие и качество на училищата по мениджмънт, където сме съответно 111-ти и 63-ти.

Изпреварваме всичките си съседи, с изключение на Гърция,

която е 44-та. Сърбия (68 място), Румъния (69 място) и Турция (74 място) са зад нас, макар и на места да имат по-високи оценки от България. В индекса лидер е Швейцария, следвана от Сингапур и САЩ. По думите на посланика на Швейцария в България Н. Пр. Мюриел Берсе Коен причина за добрите резултати на страната са силната демокрация, както и големият икономически потенциал. "Имаме много големи, но и средни и малки предприятия, които са успешни в сферата на фармацията, машиностроенето и други индустрии - страната ни е бедна на природни ресурси, затова инвестираме в иновации", коментира още Коен. Според нея вече е време България също да инвестира и да подобри условията си, за да стане част от дигиталната революция. По данни на швейцарското посолство, в Швейцария 25% от населението са чужденци, а 30% от него работят. У нас пък има 40 швейцарски компании, които развиват дейност в България.

При градовете най-високо се нарежда Вашингтон, а след него са Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих. В тази част на проучването е включена само София, което е 78-ма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.