България 35-та в глобална класация за иновации

България 35-та в глобална класация за иновации

България се изкачва с две места в международна класация за иновации. Страната ни заема 35-то място в тазгодишния глобален индекс на иновациите, който обхваща 132 държави по света, с оценка от 42,4 точки. Миналата година страната ни беше 37-ма.

Страната ни е на второ място по иновации в групата на държавите с по-висок среден доход, като


ни изпреварва Китай, а след нас е Малайзия.

Най-висока оценка България получава по показателя „творчески резултати“ – 41,1 точки, което включва търговски марки, стойност на брандовете, износ на креативни продукти, създаването на мобилни приложение, на съдържание в Уикипедия и др. Втората най-висока оценка страната ни получава по показателя „резултати от знания и технологии“ – 36 точки. Това включва патенти, модели, ръст на продуктивността на труда, нови бизнеси, разходи за софтуер, интелектуална собственост и т.н.


Най-ниска оценка страната ни получава по показателя институции,

в който са включени политическата среда, регулаторите, бизнес средата. Сравнително ниски са и оценките по показателя „човешки капитал и наука“, което включва образование, наука, разходи за образование и наука и т.н.

Лидер в класацията е Швейцария с 65,5 точки. Втората позиция е за Швеция, която получава 63,1 точки, а третата е за САЩ с 61,3 точки. Топ 10 се допълва от Великобритания, Южна Корея, Нидерландия, Финландия, Сингапур, Дания и Германия. В дъното на класацията като най-неиновативна държава е класирана Ангола с 15 точки. Преди нея са Йемен с 15,4 точки и Гвинея с 16,7 точки. В топ 10 на най-неиновативните държави попадат още Нигер, Бенин, Мианмар, Етиопия, Того, Мали и Камерун.

В доклада се посочва, че в света


инвестициите в иновации показват голяма устойчивост по време на пандемията

и достигат нови върхове в някои страни. Преди пандемията инвестициите в иновации достигнаха рекордно високи стойности в света като цяло, а научноизследователската и развойна дейност отбеляза ръст от 8,5% през 2019 г.

Когато пандемията удари, големият въпрос беше какъв ще е ефектът върху иновациите. Ако се вземат предвид историческите доказателства, би трябвало да се очаква спад. Въпреки човешките жертви и икономическия шок в резултат на пандемията, научните резултати и научноизследователската и развойна дейност, сделките с рисков капитал са нараснали през 2020 г., пише още в доклада.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.