0

С ъвместен българо-италиански екип ще подготви една от най-известните опери на Верди „Атила“, премиерата на Ботуша ще бъде на 27 септември в Каляри, а в България се очаква това да се случи през март догодина, съобщи директорът на старозагорската държавна опера Огнян Драганов, който се завърна от посещение в Театро Лирико – Каляри.

Съвместен българо-италиански екип ще подготви една от най-известните опери на Верди „Атила“, премиерата на Ботуша ще бъде на 27 септември в Каляри, а в България се очаква това да се случи през март догодина, съобщи директорът на старозагорската държавна опера Огнян Драганов, който се завърна от посещение в Театро Лирико – Каляри.

В момента оперният театър в Каляри се нарежда на първите места  в оперния живот на Италия след Миланската скала и Театро „Ла Фениче“ във Венеция. Постановката на „Атила“ ще бъде първата по рода си съвместна продукция, двата театъра равнопоставено ще работят в подготвителния етап и реализацията. В Стара Загора ще бъдат ушити над 200 костюма и ще бъде изпълнен  декора за грандиозното представление.В главната роля на Атила ще видим и чуем Ивайло Джуров, на родна сцена зад диригентския пулт ще застане Ивайло Кринчев. Режисьор на спектакъла  е именитият италиански режисьор, оперен певец и действащ журналист и оперен изследовател Енрико Стинкели, а художник на декорите и костюмите е Салваторе Русо. Тандемът Стинкели-Русо постави през 2004 година на сцената на Софийската опера „Отело“, припомнят меломаните от Града на липите.

Диригент в Каляри ще бъде маестро Донато Ренцети, който вече е получил покана да дирижира премиерата в Стара Загора.

Сред концентриращите български изпълнители в Каляри в момента е сопраното Светла Василева, която на 22 февруари е изпълнила ариите на Илара от сравнително рядко поставяната опера на бразилския композитор  Антонио Карлос Гомес „Робът“ .