Българчета от Атина превели БГ поети на гръцки
3

Българчета от Атина превели БГ поети на гръцки

Ученици от Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина са създали сборник с преводи от български на гръцки език на 18 български поети. Идеята им хрумнала, защото техните съученици в Гърция не знаели много за българската литература.

Младите преводачи и техните учителки представиха сборника на министъра на образованието и науката Николай Денков. В изданието има произведения от Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна и др. Министър Денков определи труда на учениците като чудо, защото поезия се превежда много трудно. По време на разговора елегията „Сиротна песен“ на Димчо Дебелянов бе прочетена на български и на гръцки език. Учениците си партнират с връстници от Пловдив по модул „Партньорства“ от Националната програма „Роден език и култура зад граница“.

Младите хора обсъдиха с министър Денков възможностите да продължат обучението си у нас. 30 процента от посещаващите неделното училище избират висше образование в България, каза училищният ръководител Мими Ничева. Често след дипломирането си те подкрепяли в неделя учителите в работата им с децата, както провеждат студентски стажове в българските неделни училища по програма Еразъм.

Учениците се зарадваха на подарените им от министъра книги с произведения на български автори. В училището, което е към Културно-просветно дружество „Будители“, се обучават 182-ма ученици, като 13 от тях са кандидат-студенти.

За тази учебна година училището е подпомогнато със 102 735 лева от българската държава. България финансира дейността на 17 български неделни училища в Гърция, между които освен училищата в Атина са и тези към Славянобългарски манастир „Св. вмчк. Георги Зограф“ в Солун, на остров Крит, в Кавала, Ксанти и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.