Бъдещи авиоинженери политат с леки самолети за вдъхновение
2

Бъдещи авиоинженери политат с леки самолети за вдъхновение

Летателният празник е по случай 12 април – Международния ден на авиацията и космонавтиката

100 студенти и докторанти от 4-и курс в специалността „Авиационна техника и технологии” във филиала на Техническия университет в Пловдив ще полетят с леки самолети на 12 април – Международния ден на авиацията и космонавтиката, съобщиха от вуза.

Целта е не само да усетят емоцията от полета, но и да получат творческо вдъхновение при създаването на нови безпилотни летателни апарати и авиомодели. Бъдещите инженери са поканени на малко частно летище преди село Граф Игнатиево от собственика Георги Бънев, който е и летец. Той, заедно с още над 20 свои колеги пилоти, които имат собствени самолети, в 12 часа на 12 април, ще излетят, заедно с най-добрите и смелите млади инженери.

„Искаме да мотивираме нашите студенти, като най-добрите и най-смелите се качват и летят на леки самолети. Целта е бъдещите инженери не само да знаят как се прави самолет, но и да усетят как работят машините във въздуха. Инженерната диплома не им дава автоматично и „книжка“ /бривет-б.а./ за управление на самолети, но мнозина от тях допълнително карат курсове за летци”, каза доцент д-р Христиан Панайотов –заместник-декан на факултета по машиностроене. По думите му преди да се престрашат да полетят с леките самолети, младежите ще покажат свои разработки на безпилотни летателни апарати и авиомодели.

Докторски дисертации по специалността „Авиационна техника и технологии“  готвят  военни летци и от авиоинженери, завършили в Техническия университет – филиал Пловдив, които професионално се занимават с конструиране,  производство и изпитване на самолети и части за тях. Докторантът инж. Александър Мариносян вече е построил 4 леки самолета. Той ще представи на празника най-новата си разработка – акробатичен самолет с отлични маневрени характеристи, предназначен за обучение на военни и граждански пилоти. Ще бъдат представени и безпилотни летателни апарати, в които имат участие възпитаници на университета – въздушни мишени и разузнавателни самолети, произведени от фирма Телесис – Пловдив, под ръководството на д-р Стоян Аврамов, който освен преподавател е един от пилотите, които организират летателния ден.

Заедно със студентите са поканени да празнуват и военни летци и инженери от авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово, служители от летище Пловдив, от Музея на авиацията, от Ръководство въздушно движение, както и фирми, произвеждащи и поддържащи самолети и части за тях – Луфтханза техник - София, Латекоер, Авионамс. Фирмите имат и по-специален повод да бъдат заедно със студентите, защото ще се конкурират за онези 20 млади инженери, завършващи през тази година бакалавърската си степен на обучение.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.