БВП намалява с 3,8 % за година

БВП намалява с 3,8 % за година

Националният статистически институт публикува ревизирани данни за брутния вътрешен продукт (БВП), според които номиналната му стойност за 2019 г. се е повишила с 1.1 млрд. лв., а реалният растеж е коригиран от 3.4 % на 3.7 на сто. За първото полугодие на 2020 г. спадът на БВП спрямо съответния период на 2019 г. е ревизиран от 4.2 на 3.8 процента, предаде БТА.

Тенденцията на намаляване на броя на регистрираните безработни, започнала в средата на май, продължава и през септември. В края на месеца те са достигнали 236 058 души. Сред новорегистрираните безработни през септември са преобладавали тези без конкретна квалификация (около 85 на сто за месеца, докато обичайният им дял е между 45 и 50 на сто).
През същия месец инфлацията спрямо август е отрицателна, което се дължи на сезонни фактори при цените на няколко групи услуги. Общият спад в цените на услугите е в размер на 4 на сто, формиран от международните полети, пакетните услуги за почивка и туристически пътувания в страната, а също и услугите по краткосрочно настаняване. Намаляването на техните цени пък се явява последица от края на летния сезон.

Базисната инфлация през септември на годишна база бе 1.8 на сто при 1.9 на сто през август, отчитат още от Министерството на финансите. През юли излишъкът по текущата сметка е намалял на годишна база за втори пореден месец. Въпреки спада, натрупаният от началото на годината баланс е нараснал с 4.3 на сто спрямо януари-юли 2019 г. и достига 1.6 на сто от прогнозния БВП.

През юли месечният дефицит на търговския баланс се е свил до 10.8 млн. евро. Спадът на износа на стоки - 8.3 %, е бил по-малък от този на вноса - 15.2 на сто. Приходите от посещения на чуждестранни туристи са намалели с 68.9 на сто, а приходите от износа на транспортни услуги - с 57.6 на сто. От началото на годината входящите преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са достигнали близо 1.5 млрд. евро при 906.3 млн. евро за същия период на 2019 г.
За първите осем месеца на 2020 г. салдото по Консолидираната фискална програма е положително, в размер на 1.4 на сто от прогнозния БВП. След като през май бе отчетен най-високият спад на годишна база на общите бюджетни постъпления от началото на Covid-кризата, в следващите месеци свиването постепенно намаля и достигна 1.7 на сто през август 2020 г. Положителният принос на помощите и отрицателният принос на неданъчните приходи са останали близки до отчетените през юли. При данъчните приходи през август се наблюдава свиване на отрицателното влияние, в резултат основно на по-умерения спад на косвените данъци. Нарастването на постъпленията от ДДС при сделки в страната се е ускорило, а спадът на приходите от акцизи е бил по-ограничен.

От месечния обзор става ясно, че общите разходи през август са се понижили с 3.5 на сто в сравнение август 2019 г. Това е вследствие на базов ефект при капиталовите разходи, поради извършеното през август миналата година еднократно плащане по инвестиционен проект за придобиването на бойни самолети. Нарастване на разходите е регистрирано при харчовете за персонал и социалните плащания и стипендии. Съотношението на държавния дълг към прогнозния БВП в края на август е 20.6 на сто, при 19.8 на сто година по-рано.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.