Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 3.1% през 2018 г. Година по-рано той се е увеличил с 3.8%, показват данни от доклада „Годишен обзор на българската икономика 2018 г.“ на Министерството на финансите (МФ). В номинално изражение БВП нарасна с 6.8% до 107.9 млрд. лв.

БВП на страната отчете сравнително висок растеж за четвърта поредна година. Причина за него за увеличилите се вътрешно търсене, както и частно и публично потребление. Нарастването на БВП на глава от населението е 3.5%. Въпреки това миналата година растежът на БВП е с 0.7% по-нисък спрямо 2017 г. Причина е спадът в износа, който се е свил заради понижението на търговията със стоки. Голям фактор е влошаването на външната среда, а именно митническите ограничения между САЩ и Китай, както и изпадналите в криза Арженита и Турция. Темповете на растеж на най-голямата развиваща се икономика Китай и най-голямата икономика в Европейския съюз (ЕС) Германия се забавиха, което се отрази допълнително върху търсенето на износ на България. „Най-значително влияние имат същественото забавяне на турската икономическа активност и по-ниските растежи на страните в ЕС“, пишат експертите в доклада. Външното търсене също отчита спад. При показателите за конкурентоспособност пък няма влошаване. Безработицата достигна до исторически най-ниското си ниво от 5.2%.

Потреблението на домакинствата се ускори до 6.3%,

което е най-високото нарастване за последните десет години. "Благоприятните очаквания на домакинствата, заедно с нарастването на разполагаемия доход и потребителските и жилищни кредити, оказаха положително влияние върху нагласата им за потребление", обясняват още от финансовото министерство. Най-съществен принос за растежа имат разходите за дълготрайни стоки, които държат половината от растежа на потреблението. В същото време, разходите за стоки с полудълготрайна и недълготрайна употреба, имат значително по-нисък реален растеж.

Дългосрочните кредити с матуритет над 5 години също представляват голяма част от разходите,

следвани от средносрочните кредити, които имат годишен растеж от 29.1%. Причина за него са положителните нагласи относно собствения статус на пазара на труда и съответно на доходите им. В номинално изражение нарастването на разполагаемия доход се ускори спрямо 2017 г., подкрепено от смесения доход и пенсиите. В същото време компенсацията на един нает достигна 5.6% при 10.5% за 2017 г. Положителен принос оказаха и промените свързани с увеличенията на заплатите в приоритетни области на публичния сектор и на минималната работна заплата (10.9%).

През 2018 г. се наблюдава по-съществено нарастване в броя на наетите лица с ниска и средна квалификация, което оказва ограничаващ ефект върху средните доходи, при равни други условия.

Реалният растеж на разполагаемия доход на домакинствата се запази на ниво, близко до това от 2017 г., достигайки 2.4%.

Потреблението от страна на правителството се ускори и допринесе с 0.7% за реалния растеж на БВП през годината. Реалното увеличение на правителствените разходи бе 4.7%, а в номинално изражение достигна 13%. Разходите за персонал имаха водещ принос за растежа, но по-нисък спрямо 2017 г. Увеличение бе отчетено при плащанията за издръжка.

Инфлацията през 2018 г. се ускори до 2.6% средногодишно, в отговор на повишените международни цени на суровините, а също така и на повишеното търсене в икономиката. Някои шокове в предлагането предизвикаха повишаване на общото ценово равнище, а също така и на базисната инфлация.

През 2018 г. бюджетно салдо по консолидираната фискална програма бе с излишък в размер на 0.1% от БВП. Бюджетният резултат на начислена основа бе 2%. Благоприятното развитие на правителствения баланс се дължеше на растеж на бюджетните постъпления, свързан едновременно с положителното макроикономическо развитие и повишената събираемост. Публичният сектор също имаше положителен принос за икономическия растеж, както по линия на повишените разходи на правителството за заплати и издръжка, така и по линия на по-високи инвестиции.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двадесетолевката с нова защита (ВИДЕО)

БНБ пуска от 20 март в обращение нова серия банкноти от 20 лева. Общият дизайн и основните елементи се запазват без съществени изменения, а промените са свързани с нови елементи на защита.

БНБ разреши вливането на "Експресбанк" в „Банка ДСК“

Българската народна банка (БНБ) разреши окончателно вливането на „ SG Експресбанк“ АД в „Банка ДСК“ ЕАД. След преобразуването „Банка ДСК“ ЕАД става универсален правоприемник на „SG Експресбанк“ АД, която се прекратява без ликвидация, съобщи БНБ.

Лихвите по кредитите и депозитите продължават да падат

Лихвите по депозити и кредити за домакинства продължават да отчитат спад, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за януари 2020 г. Спрямо година по-рано средният лихвен процент при потребителските кредити в лева е надолу с 0.03%, като достига 8.34%. При кредитите в евро той се понижава до 4.32%.