По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през третото тримесечие на 2018 г. БВП на един зает се увеличава с 3,7% в сравнение със същия период на предходната година.

Заетите в икономиката са 3681,7 хил., а общият брой отработени часове е 1477,2 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през третото тримесечие на 2018-та спрямо съответното тримесечие на 2017 г. показва увеличение на относителния дял на индустриалния сектор и сектора на услугите.

На един зает се падат 8100,10 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 20,20 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие на 2018 г. се увеличава реално с 2,3%, а за отработен човекочас също се увеличава реално с 2,3 на сто за същия период.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2018 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7798,9 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 18,7 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7427 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 18,7 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2605,1 лв. БДС на един зает и 6,7 лв. за един отработен човекочас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Автопревозвачи-частници скочиха на държавните мини

Отстранени от участие в обществена поръчка автопревозвачи обвиниха държавното „Мини Марица изток“, че е нагласило условията, за да бъдат спечелени за следващите 3 години 30 млн лв с ДДС  от конкретна фирма.

Мобилните оператори искат по-ниски такси за честоти

Трите мобилни оператори поискаха оптимизиране на таксите за радиочестотен спектър на среща с ресорния министър Росен Желязков. По-ниските заплащани суми за ползването на честотите е важно условие за повече инвестиции в сектора на мобилните комуникации, е мнението на трите големи телеком оператори VIVACOM, А1 и Теленор.