0

Л ятото е времето на отпуските, когато зарязваме офиса и се отправяме към морето или планината.

Градинарят обаче не може току-така да си стегне куфарите и да отпраши на дългоочакваната почивка.

Преди това той трябва да свърши няколко важни неща в градината, за да не отиде няколкомесечния му труд на вятъра. Най-важното е да осигури на зеленчуците достатъчно вода.

Лятото е времето на отпуските, когато зарязваме офиса и се отправяме към морето или планината.

Градинарят обаче не може току-така да си стегне куфарите и да отпраши на дългоочакваната почивка.

Преди това той трябва да свърши няколко важни неща в градината, за да не отиде няколкомесечния му труд на вятъра. Най-важното е да осигури на зеленчуците достатъчно вода.

Съвети


Ето какво трябва да направите, за да заварите градината си в добро състояние, когато се върнете от почивка.

На първо място – оплевете. При това направете го възможно най-близко до датата ви на заминаване. Премахвайки плевелите, вие ще бъдете сигурни, че те няма да се конкурират с вашите насаждения за вода, докато ви няма.

С маркуча


Преди да заминете е добре хубаво да напоите градината си с вода. Водата трябва да проникне дълбоко в почвата. По този начин ще насърчите корените да проникнат още по-надълбоко. Така ще им е нужно повече време, преди да се изсушат. Използвайте маркуча, като трябва да напоите земята толкова добре, че почти да се разкаля.

Мулч


След като сте напоили почвата, сложете дебел слой мулч, за да се задържи влагата в нея. Ако вече сте мулчирали градината преди това, добавете още един слой. Към мулча можете да добавите компост, за да подхраните почвата.

Друг начин да осигурите необходимата вода за градината е като си направите някакъв вид поливна система – с маркуч за капково напояване или пръскачки с таймер. Така ще сте сигурни, че градината ви получава дневната доза вода.

Таймерите за градински маркуч не са скъпи и лесно се поставят.

Система


Можете със собствените си ръце да направите и система за бавно напояване с помощта на пластмасови бутилки от безалкохолно или минерална вода. Най-простият начин е като изрежете дъното, напълните бутилките с вода и забучите с гърлото в почвата в близост до всяко растение. Бутилката бавно ще се изпразва и водата ще напоява растението.

Дупка


Друг метод е да вземете пластмасовата бутилка, да пробиете на дъното малка дупка и да я завържете до кол, който забиете в почвата в близост до основата на растението. Напълнете бутилката с вода преди да заминете. Така ще осигурите бавно напояване за растението.

Някои сайтове препоръчват да се използва гелът в бебешките памперси, като се сложи върху почвата. Смята се, че така влагата се запазва в земята. Само че няма достатъчно доказателства, че този метод няма да навреди на растевията ви.

Приберете готовата реколта


Преди да тръгнете на път, не забравяйте да приберете тези зеленчуци, които са узрели или са близо до узряване. Това ще насърчи растенията да произведат още продукция, докато не сте у дома. Ако има твърде много плодове, останали да зреят на корена, растенията ще забавят плододаването. Дори малки зеленчуци катграх, фасул и т.н., трябва да бъдат обрани преди да тръгнете на път.

Снимки Телеграф