0

И сторията на марката DS е едновременно кратка и дълга. Историческото наследство започва с първия модел на DS от 1955 година, който е пуснат от марката Citroen, която по това време е напълно независима. През 2010 г. Citroen отново възроди линията на DS с моделите DS 3, DS 4 и DS 5, които се отличаваха с оригинален дизайн, луксозен салон и модерно оборудване. През 2015 г. обаче DS беше отделна като премиум автомобилна марка на френската компания PSA Group, а през 2017 г. дебютира и първият изцяло нов модел - луксозният кросоувър DS 7 Crossback. Той се превърна във флагман в гамата на новосъздадената френска марка DS Automobiles.

Историята на марката DS е едновременно кратка и дълга. Историческото наследство започва с първия модел на DS от 1955 година, който е пуснат от марката Citroen, която по това време е напълно независима. През 2010 г. Citroen отново възроди линията на DS с моделите DS 3, DS 4 и DS 5, които се отличаваха с оригинален дизайн, луксозен салон и модерно оборудване. През 2015 г. обаче DS беше отделна като премиум автомобилна марка на френската компания PSA Group, а през 2017 г. дебютира и първият изцяло нов модел - луксозният кросоувър DS 7 Crossback. Той се превърна във флагман в гамата на новосъздадената френска марка DS Automobiles.

Новият DS 7 Crossback принадлежи към сегмента на луксозните кросоувъри, като се явява пряк конкурент на автомобили като Audi Q5 и Volvo XC60. Той е изграден върху новата платформа EMP2 и има дължина 4,57 метра, широчина 1,91 метра, височина 1,63 метра и междуосие от 2,74 метра. Новият DS 7 Crossback впечатлява с ексклузивния си дизайн и шикозния интериор, както и със съвременните технологии и ефективни и динамични двигатели. Високата му цена ясно подсказва, че моделът се цели високо в премиум сегмента.

Изисканият дизайн на DS 7 Crossback се разкрива още на пръв поглед. Кросоувърът изглежда елегантно, благодарение на силно наклонените колони покрива. Релефните стени и разширените калници му придават мускулест вид. Широката радиаторна решетка е изпълнена в духа на концептуалния електромобил DS E-Tense и се отличава с масивна хромирана рамка. В нея са интегрирани продълговатите фарове с LED модули, наподобяват скъпоценни камъни и излъчващи пурпурна светлина. Те се завъртат постепенно на 180 градуса. Визуалният ефект е необикновен и преди всичко завладяващ, като се забелязва през деня и през нощта, независимо дали автомобилът се движи или е стационарен. Отзад издължените светлини сякаш са поставени върху хромирана лайстна, която ги съединява, а вътре има множество малки ромбове, наподобяващи фина плетка, които светят в тъмното. Броните са допълнени с два трапецовидни ауспухови накрайника. Джантите са 19-инчови в два контрастни цвята, а по цялата каросерия има акценти и емблеми. Специално за DS 7 Crossback са избрани оригинални цветове.

Високата класа на DS 7 Crossback се подчертава най-категорично от интериора му. Всичко около водача и пътника е изпълнено само от най-добрите материали, които се предлагат от френската компания. Тапицерията на седалките може да бъде изработена от едрозърнеста кожа или особено мека кожа напа. В луксозния салон са използвани висококачествена алкантара, перфорирана кожа за седалките и дърво. Формата на предния панел е сложна комбинация от прави и заоблени линии, в които са интегрирани висококачествени материали и два големи дисплеи. Вместо традиционните прибори, пред водача е поставен 12-инчов дисплей, в който показателите са в ромбоидна скала, а на централната конзола изпъква 12,3-инчовият хоризонтален сензорен екран на мултимедийната система. Точно над него се намира бутонът за стартиране на двигателя и уникален часовник със стрелки B.R.M R180, който се показва при стартиране на колата.

Любителите на музиката ще оценят аудиосистемата Focal Electra Hi-Fi с мощност 515 вата. Колата разполага с огромен багажник с обем 555 литра, а ако се сгънат облегалките на втория ред, ще се поберат цели 1752 литра. Предлагат се пет варианта на оборудване – Be Chic, Performance Line, Performance Line+, So Chic и Grand Chic.

Флагманът DS 7 Crossback е смайва с високотехнологично оборудване, което няма почти в никой друг автомобил. Кросоувърът е получил всичко най-добро, което имат в момента Peugeot и Citroen. Моделът предлага решение с напълно независимо активно окачване на всички колела с уникалната система DS Active Scan Suspension. Тя се състои от камера, свързана електронно към предната и задната ос, която работи с четири сензора за положение и три уреда за измерване на ускорението. Камерата следи за неравностите по пътя и изпраща информация към електронен контролен модул, който въздейства върху амортисьорите на всяко колело в реално време, за да постигне максимален комфорт при шофиране. В зависимост от информацията, модулът непрекъснато регулира окачването, като го прави по-меко или по-твърдо.

Новият DS 7 Crossback се предлага с бензинови и дизелови мотори с турбокомпресор и директно впръскване на горивото. Първи е 1,2-литровият 3-цилиндров бензинов турбомотор PureTech 130 с мощност 130 к.с., следван от 1,6-литровият 4-цилиндров двигател с мощност 180 или 225 к.с. Дизеловата гама е представена от 1,5-литровия BlueHDi със 130 к.с. и 2,0-литровия BlueHDi със 180 к.с. Двигателят 1.2 PureTech се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия, а останалите мотори – с новата 8-степенна автоматична трансмисия на Aisin. Бензиновите и дизеловите версии на DS 7 Crossback са с предно предаване. Единствено Plug-in хибридната модификация E-Tense 4x4 е с двойно задвижване, която съчетава 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател и електромотор. Системната мощност на зареждащия се хибрид е 300 к.с.

Оптимален вариант за задвижване за DS 7 Crossback е 1,6-литровият турбобензинов мотор с мощност 180 к.с., съчетан с 8-степенна автоматична трансмисия. Двигателят развива максимален въртящ момент от 250 Нм, наличен още при 1650 об/мин, така че още при потегляне водачът разполага с почти цялата тяга за пъргав старт. Спринтът не е светкавичен, но DS 7 Crossback се ускорява от място до 100 км/ч за 8,9 секунди, но в същото време еластичността е по-впечатляваща, така че автомобилът с лекота се набира при скорост от 80 или дори 120 км/ч. Усъвършенстваната 8-степенна автоматична трансмисия работи плавно, като превключва неусетно скоростите, а ако водачът желае, може сам да сменя предавките с перата зад волана. В града колата изразходва минимум около 7 литра на 100 км при плавно шофиране и празни пътища, но при активен стил на шофиране и задръствания потреблението се увеличава до 9-10 литра на 100 км. На магистралата със скорост 90 км/ч разходът на гориво е 4,6 литра на 100 км, а на магистралата със скорост 120 км/ч е 5,8 л/100 км. При резервоар с обем от 62 литра, бензиновият DS 7 Crossback PureTech 180 може да измине над 1000 км автономен пробег, което го прави идеален за дълги пътешествия.

Силата на DS 7 Crossback е в комфорта на возене. С новото напълно независимо активно окачване на всички колела, дори в режим на шофиране Normal кросоувърът преминава гладко през неравностите. В режим Comfort мекотата в характера на DS 7 Crossback е още по-изразена, така че дупките и неравностите сякаш изчезват от пътя. По лоши пътища кросоувърът е един от най-комфортните автомобили в своя клас. За сметка на това при големи неравности и динамично шофиране в завои се усеща осезаемо поклащане, което се свежда до приемливо ниво в режим Sport. Тогава окачването се стяга, двигателят е по-отзивчив на натискането на педала на газта, а управлението се втвърдява и радва с директната реакция на колелата.

Новият DS7 Crossback е получил пълен набор от модерни технологии. Оборудването на кросоувъра включва система за нощно виждане с разпознаване на хора и големи животни, изцяло светодиодни фарове с шест режима на работа, система за автономно движение в лентата, следене на умората на водача, технологии за аварийно спиране, за автономно паркиране и адаптивен круйз-контрол за регулиране на дистанцията, който работи при скорост до 180 км/ч.

Производството на DS 7 Crossback се извършва в завода на PSA Group във Франция. Моделът вече се предлага у нас на цени, започващи от около 60 300 лева. Ясно е, че този оригинален автомобил няма да стане пазарен хит, но ще се хареса на хората, които искат да се различават ярко от тълпата. Това е пълноценен премиум кросоувър за индивидуалисти - артисти, музиканти, художници, дизайнери, архитекти и т.н.

Технически характеристики

DS 7 Crossback Grand Chic 1.6 PureTech 180 EAT8

1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател

8-степенна автоматична скоростна кутия

180 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин

250 Нм максимален въртящ момент при 1650 об/мин

8,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

220 км/ч максимална скорост

5,3 л/100 км среден разход на бензин

119 г/км емисии на СО2

88 415 лева цена на модела