Бустерна доза и по преценка на джипито

Освен за хора с нисък имунитет, медици, възрастни над 65 години и работещи в социалните домовете

Бустерна доза и по преценка на джипито

Засилват COVID проверките по моловете

Здравните власти не предвиждат възможност всеки, който желае да може да си постави трета бустерна доза ваксина срещу COVID-19.

Засега препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката към МЗ е тя да се прилага за имунодефицитни и имунокомпрометирани, работещите в социални домове, възрастни хора над 65 години. За останалите обаче е оставена вратичка, ако искат да им се постави бустерна доза. Това може да стане по преценка на личния лекар, но отговорност за това носи медикът. Трета доза може да се слага на местата, където се извършва имунизацията – при общопрактикуващите лекари и в имунизационните кабинети и коридори. Те на място трябва да проверят на какво ниво е имунизацията на човека – дали е завършен имунизационният курс и дали са преминали поне 180 дни от прилагането на последната доза от препарата. Екипът, който имунизира обаче, не може да провери статута на месторабота на базата на това да се спазят 180 дни от последната имунизация. Министерството на здравеопазването към момента не разполага с точни данни колко души подлежат на трета бустерна доза. От там уверяват, че има предостатъчно налични ваксини в страната и за стандартната имунизация срещу COVID-19 и за прилагането на третата доза.

В четвъртък експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката към МЗ излезе с решение, че ще се прилага и у нас трета доза. Дадоха и насоки за прилагането й на рисковите групи - имунокомпрометирани лица; лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити; лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия; лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип; медицински персонал с висок риск от заразяване; лица над 65 години; лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл. Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза, както и преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината. Друго условие е лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит. Освен това желателно е преди прилагането на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

РНК ваксината на Pfizer/BionTech ще се прилага като трета допълнителна бустер доза, защото производителят е подал заявка за одобрение прилагането й пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза. Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано 6 месеца след завършването на пълния имунизационен курс. От здравно министерство допълват, че препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е бустерната доза да се прилага 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години. При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл. Междувременно „Монитор“ научи от свои източници в Министерството на здравеопазването, че здравните власти готвят затягане на контрола за спазването на противоепидемичните мерки в големите търговски обекти тип моловете. От там уверяват, че като цяло е затегнат контролът и се правят масово такива проверки навсякъде от страна на инспекторите на РЗИ, органите на реда и служителите от БАБХ. Предвижда се проверките на инспекторите да се увеличат в тези центрове.

„Гражданите, които не спазват мерките, трябва да имат предвид, че може да бъдат дадени на прокурор. По чл. 355 от Наказателния кодекс, който не спазва мерки, разпоредени за спиране и намаляване разпространението на инфекциозни заболявания сред хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 10 хиляди лева. Втората част текста от НК пък гласи, че ако нарушението е в рамките на противоепидемична обстановка, обявено извънредно положение и т.н., тези санкции са за до 5 години лишаване от свобода и 10 до 50 хиляди лева глоба.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.