Буря в буркан

Буря в буркан

Обичайно е да се казва „буря в чаша вода”, за да се омаловажи някакво нещо, което смята себе си за велико, или поне за забележимо и значимо. Ама не е. Затова ние избрахме бурята да е в буркан, щото обикновено е по-голям от чашата и за да не обидим част от българските политици, които са герои на днешния анализ.

Да започнем с

малко парламентарна аритметика

След предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 година българският парламент доби следния вид в брой депутати: ГЕРБ – 95, БСП – 80, Коалиция „Обединени патриоти” – 27, ДПС – 26, и „Воля” – 12. В резултат на поредната глупост на лидерите на градската десница, която за не знам кой път се яви на изборите разединена, бяха загубени почти 296 000 гласа и съответно бяха спечелени 0 (нула) депутатски места. Друг губещ беше ДОСТ, отцепилата се от ДПС партия, която спечели над 100 000 гласа и също остана без депутати. Днес в парламента имаме двама отлюспени депутати (по един за БСП и ДПС), което не променя особено описаната парламентарна картина.

Управляващата коалиция ГЕРБ + ОП има 122-ма депутати, с един повече от абсолютното мнозинство от 121 гласа, необходимо при някои критични гласувания, например при отхвърляне на отлагателно вето на президента на републиката. Някои биха нарекли това мнозинство крехко, но фактическото положение е друго. Ако някои от депутатите на ОП оттеглят подкрепата си за правителството, те ще постигнат редица негативни за тях последствия. Първо, ще бъдат изключени от някои парламентарни благини. Няма да ги изброявам, но те не са малко. Второ, ще имат проблеми след 10 месеца, когато са европейските избори. Трето, ще имат подобни проблеми след 15 месеца, когато са общите местни избори. Четвърто, много трудно ще попаднат в парламента, ако има предсрочни избори. Пето, също трудно ще влязат в парламента през пролетта на 2021 година, ако изборите са редовни. И шесто, ефектът от напускането им ще бъде нулев, защото има кой да ги замести.

И тук стигаме до следващия въпрос, а именно иска ли изобщо някоя политическа сила произвеждане на предсрочни парламентарни избори? Според нас между 

парламентарните сили няма такива желаещи

поради следните причини. Първо, ГЕРБ не искат такива избори и няма да поискат, докато някой не успее да ядоса достатъчно лидера на най-голямата партия у нас. Но ако този лидер отиде на предсрочни избори и пак ги спечели, няма хич да му е лесно за четвърти последователен път да заеме шефския пост в републиката.

БСП, въпреки опозиционния плам на лидерката си и на вярната й кохорта от млади социалисти, всъщност не желае предсрочни избори, във всеки случай не и тази година. Разликата от 4-5 процентни пункта, или около 150 - 200 хиляди гласа, между ГЕРБ и БСП се запазва вече втора година и няма индикации това драстично да се промени. БСП ще има и проблем с бъдещите си коалиционни партньори, ако и когато успее да победи ГЕРБ на парламентарни избори. Така че БСП може и да иска властта, но знае, че не може да я получи веднага. За депутатите от ОП вече говорихме. А и на предстоящите евроизбори прагът за влизане в парламента е 5,9% при 17 евродепутати за България и цели 6,2% при 16 депутати. Разделени доскоро, „Обединените патриоти“ могат да останат без евродепутат, докато в момента все пак имат един.

ДПС не иска предсрочни избори, поне не веднага, и цялото му поведение го доказва.

Остана по-малката партия „Воля” на г-н Веселин Марешки с нейните 12 депутати. Те пък най-малко от всички искат предсрочно разпускане на парламента, защото влизането им в следващия такъв изглежда доста проблематично. Така че „Воля” ще крепи парламента и правителството, че даже и с удоволствие ще заеме позиции в изпълнителната власт, ако и когато това й бъде предложено. Тук има проблем и с някои замразени засега разследвания, които могат внезапно да бъдат възобновени. Това, разбира се, не е български патент. Помним как действащи политици в Европа и в Южна Америка, някои от които даже президенти, имаха скрит проблем по време на президентството си и явен проблем скоро след това. Изобщо съчетаването на бизнес (меко казано) и политика е като танц със саби. Ама истински, за разлика от сабите в балета.

Имат ли искрено желание за предсрочни избори

политическите сили, които останаха извън парламента

или пък още не са попадали там и им се иска да се пробват? За градската десница вече не ми се говори, дано пък на следващите избори им провърви. Но това може да стане не благодарение, а въпреки действията на техните ръководители. Наскоро един такъв ръководител направи интересно и запомнящо се изказване, а именно, че „Обединените патриоти са просто кретени. Дори по-големи, отколкото бяхме ние от РБ”. Защо това изказване е забележително? Първо, то показва, че заразата, наречена политическа коректност, тук не важи. Второ, то показва, че българските политици не могат да се контролират и с удоволствие говорят пълни простотии пред обществото, мислейки си, че са в кухнята пред телевизорчето, а не пред малкия, но горд български народ. И, трето, то показва, че политиците имат доста реалистична представа за самите себе, включително такава, включваща медицински квалификации. Помним също така забележителната мисъл на един депутат от БСП за 80-те процента дебили сред българското население. Прочие, основните критики бяха за конкретния процент. Щото някои настояваха, че процентите били към 90. Това пък ни връща към един спор от парламентарната трибуна през ноември миналата година, когато депутатите от две парламентарни групи с упоение се наричаха едни други с медицинския термин „идиоти”. Но това е нищо. В българския парламент са се размахвали и пищови, а в някои други парламенти депутатите са се стреляли наистина.

Що се касае до други извънпарламентарни сили, то въпреки разни спекулации създаване на партия на сегашния президент не е реалистично да се очаква. Неговата работа е да си изкара мандата и да се бори за втори, с което да повтори успеха в това отношение на един негов предшественик. Що се отнася до

политическите шоупроекти 

- като този на „Петте звезди“ в Италия, разбира се, всичко е възможно. Най-малкото защото не противоречи на законите на физиката. А и помним светлия български пример на Жорж Ганчев, който някога, с едната китара, с лекота събираше над 700 хиляди гласа. Е, сега вече няма как да ги събере.

Разправиите вътре в групата на „Обединените патриоти“ пък ми напомнят за вече забравената минивойна между Народна република Китай и Социалистическа република Виетнам, която сблъска доскорошните близки съюзници през 1979 година. Причината беше, че социалистически Виетнам междувременно беше нападнал социалистическа Камбоджа, в която пък камбоджанските комунисти (някои завършили френската Сорбона) тъкмо бяха изклали една трета от населението и се готвеха да изколят и останалите две трети. Та тогава Китай нападна Виетнам, за да спасява Камбоджа, а световните агенции излязоха с една забележителна мълния, която гласеше: „Двете братски армии се избиват ожесточено в Прохода на дружбата”. Не е ясно кой победи във войната, тъй като и двете страни много лъжеха. Все пак май победи Китай (щото елитните виетнамски войски бяха в Камбоджа), но бързо се изтегли.

Във войната вътре в „Обединените патриоти“ победители засега няма. То, изглежда, че няма и война. А на хоризонта е месец август, когато политиците спират да воюват, за да отидат заедно на море. През август 1991 година обаче се направи опит за преврат в Русия и това не беше съвсем безопасно. Друг известен преврат в Русия е Великата октомврийска социалистическа революция, към която има поне четири забележки. А именно, че не е велика, не е октомврийска, не е социалистическа и не е революция. За да приключим темата, превратите в Турция ги правят през март, май, юни, юли и септември. У нас ги правим почти по същото време, а именно през май, юни и септември. Но според една остроумна забележка у нас вече не може да се направи военен преврат, щото за това си трябва войска. Както за едни други работи си трябва едно друго нещо. Затова и бурята се провежда в буркан. Засега.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.