Бури отнесоха плажовете на Созопол, свлачище затвори крайбрежната алея във Варна (ОБЗОР)

Пътят към Рилския манастир все още в критично състояние

Бури отнесоха плажовете на Созопол, свлачище затвори крайбрежната алея във Варна (ОБЗОР)

Пътната агенция, общините и областните администрации се готвят за мерки срещу обледеняването на пътищата

Проливни дъждове и бурни вълни "изядоха" двата най-атрактивни плажа в Созопол - "Централен" и "Харманите". Причинени са огромни щети, които освен финансовото им измерение, доведоха до сериозна увреда на ивиците, алармира концесионерът.

На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от Морската градина, е срината до основи. "Първоначалните анализи сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки", заяви Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания. Той е изпратил писма до министъра на туризма, до РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол.

"Това бедствие, което ни сполетя и разруши ивиците, нямаше да има такива последици,

ако имаше предпазни пясъчни диги

Дали сега десетината протестиращи граждани ще помогнат на общината да изгради разрушената подпорна стена, която впрочем беше издигната преди години след унищожителна морска буря, разрушила плажа и част от градската градина", коментира Спасов. Той допълни, че съседният плаж „Харманите“ е още повече увреден. Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на град Созопол, които са заустени направо на пясъка и водите, които се изливат от тях, са накъсали на парчета ивицата. 

Дъждовете събудиха пък ново свлачище, което тръгна по ската на Морската градина във Варна. Оттам се е свлякла земна маса в района на втора буна, при което е блокирано и част от пътното платно на Крайбрежната алея. Областният управител Стоян Пасев обясни, че след спирането на валежите ще бъдат проведени нужните укрепителни дейности. За траен ремонт ще се търси външно финансиране - от държавния бюджет или по европейските програми.

След наводненията в Югоизточна България вече е отворен пътят Ахтопол-Резово. В сряда отсечката бе затворена заради преливане при моста на река Велека. Отворен за движение е и пътят Извор-Зидарово. Водата на разклона за село Дебелт е намаляла значително и преминаването също е възможно, но при повишено внимание, съобщават от полицията в Бургас.

Пътят Ягодово — Крумово, който бе наводнен от повишеното ниво в р. Чая в района на жп надлеза, също вече е проходим.

Продължава да е критично обаче състоянието на свлачището в района на път III-107 Пастра – Рилски манастир. Пътят е затворен, като се пропускат МПС със специален режим на движение, автомобили на Спешна медицинска помощ, органите на МВР и ПБЗН, както и МПС обслужващи светата Рилска обител само през светлата част на денонощието. За целта е поставена

светофарна уредба със сигналист

който ще я командва. Наблюдение ще бъде извършвано, докато скатът не бъде укрепен на 100%. Предстои довършване на строително-монтажни работи, сред които и анкериране. Изградената стена е изпълнила предназначението си да предотврати много тежко компрометиране на пътния участък и свличане на земна маса, която да затвори пътя за Рилския манастир за минимум половин година. На мястото е монтирана и най-високоякостната мрежа според световните стандарти, която задържа около тон. Според мнението на пътните специалисти падналият монолитен скален блок в резултат на валежите и силното преовлажняване на терена е над 30 тона и няма мрежа, която би могла да го задържи.

С оглед предстоящото падане на температурите и очакваните снеговалежи пътната агенция, общините и областните администрации се готвят за мерки срещу обледеняването на пътищата.

За опесъчаване и поддържане на заледените участъци

в Кюстендил са предвидени 59 тона морска сол, 680 тона пясък и 1 тон айсмелт. Почистването обхваща 310 улици с дължина 104 км в града, 109 км в малките населени места и 298 км международна пътна мрежа.

В Добрич техниката на снегопочистващата фирма не е базирана по опорните пунктове, защото има договорка с АПИ и се използва за работа по обекти, а 48 часа преди започване на снеговалеж ще бъде разставена по места. Заместник областният управител Красимир Николов уточни, че две трети от машините са нови – до 10 г.

Снегопочистващата техника във всички общини в Пловдивска област да бъде в пълна готовност за предстоящите минусови температури. Такова писмо до кметовете на общините изпрати областният управител Дани Каназирева в сряда. Според метеорологичните прогнози в периода 15-17 януари се очаква да настъпи застудяване и температурите в област Пловдив да достигнат до -8,-9 градуса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.