Бургазлии над 75 г. ще пътуват гратис в събота и неделя

Бургазлии над 75 г. ще пътуват гратис в събота и неделя

Офертата на общинарите е за тези, които имат абонаментна карта

Всички бургазлии над 75 годишна възраст ще пътуват гратис през почивните дни по всички линии в цялата градска мрежа. Промоцията важи само за тези, които имат поне една абонаментна карта за градския транспорт.

Това решиха на сесия общинските съветници в морския град. Опозицията предложи още по-големи облекчения за възрастните, така че те да пътуват безплатно и през делничните дни. Вносителите на докладната обаче обясниха, че нямат право да задължат с подобна благотворителност превозвача "Бургасбус", който е търговско дружество.

„Радвам се, че има анализ и предложения по тази докладна. Но да се върнем на същността й. Вследствие на качествен анализ на паричните потоци на общината, ние преценихме, че можем да си позволим определени средства, които да преведем на „Бургасбус“ за компенсиране на пътуванията на тази група граждани. Ние нямаме право да взимаме решения вместо търговското дружество „Бургасбус“ за безплатни пътувания“, обясни кметът Димитър Николов.

Зам.-кметът Красимир Стойчев се аргументира, че Общината е гласувала 5,1 милиона компенсации за „Бургасбус“, които покриват картите на преференциални цени на различните групи граждани, използващи намаления – ученици, студенти и пенсионери.

„Сега има възможност за свободни средства. Нашите съграждани над 75 години са 3 000 и можем да преведем за безплатните им пътувания 720 000 лева“, каза Стойчев.

Управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев обясни, че в момента всички пенсионери могат да пътуват с абонаметни карти за 30 или 80 пътувания месечно. При втория вариант цената на едно пътуване излиза само 20 стотинки.

„С това предложение тези пътувания се увеличават неограничено за хората над 75 години. Това ще става с допълнителна хартиена карта. Неограничените пътувания по всички линии са огромен брой. Затова сме посочили сума от 21 лева, които покриват пътувания два пъти на ден в рамките на 8 почивни дни в месеца, която сума Общината ще осигури“, обясни Драгнев. Превозвачът няма как да поеме безплатни пътувания на други групи граждани, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.