Бургас с бюджет от 323 млн. лв. през 2021 г.

Бургас с бюджет от 323 млн. лв. през 2021 г.

Данъците остават без промяна, но предстоят съкращения в администрацията

323 млн. лева е прогнозната рамка на бюджета на община Бургас през тази година, от които 47 милиона са средствата по европейски проекти. Приоритети ще бъдат образованието, здравеопазване и инфраструктура, обяви кметът Димитър Николов.

Планирано е да се изградят нови корпуси в три големи училища - СУ "Св.св.Кирил и Методий", Иновативната гимназия в ж.к."Меден рудник" и в ПМГ "Акад.Никола Обрешков", която дели една сграда с Гимназията по романски езици. Местната власт предвижда и изграждането на 3 нови детски градини – ДГ „Морско конче“ в ж.к. „Братя Миладинови“, ДГ „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“ и ДГ „Синчец“ в кв. Горно Езерово.

Кметът на Бургас Димитър Николов представи основните приоритети в строителната програма за 2021 година, които касаят завършването на вече започнатите проекти като бул. "Демокрация", ул. "Св.св.Кирил и Методий", строителството на градската библиотека, шумоизолиращата стена до кв. "Сарафово", разширяване на пристана на остров Света Анастасия.

Проектът за бюджета на Бургас бе представен от градоначалника в онлайн пресконференция. Акцентът е върху актуалните проблеми на хората, предизвикани от отражението на COVID-19 върху различни аспекти. "Осигурили сме финансов буфер, ако се наложи отново да реагираме в подкрепа на бургаското здравеопазване при борбата срещу коронавируса. Гледам с голям оптимизъм и надежда на тази година. Това, което не успяхме през 2020-а, не само ще завършим, но и ще надградим през новата", каза кметът Николов. Заделени са средства за стимулиране на полети към Летище Бургас в подкрепа на регионалния туризъм.

Бюджет 2021 е консервативен, реалистичен и балансиран. Основната му цел е да гарантира здравеопазването, социалните услуги, образованието, поддържането на базисната инфраструктура и инвестициите в индустриалните терени. Той осигурява стабилността на общината и е с осигурен резерв, който да бъде използван при евентуален бъдещ пик на пандемията.

През 2020 г. приходите в общинския бюджет са с 8 млн. по-малко от предвидените, което засяга и 2021 г. Това е резултат от намалените постъпления от данъци и такси, както и от приетите антикризисни мерки за отпадане или разсрочване на задължения. Община Бургас запазва размера на данъците и таксите без промяна. За сметка на това обаче ще бъдат направени реформи и съкращения в общинска администрация с цел освобождаване на средства за подпомагане и гарантиране на важните сфери - здравеопазване, социални дейности, образование и инфраструктура.

Мерките включват: намаляване с 10 процента числеността на общинските служители или със 140 души и намаляване на издръжката на второстепенните разпоредители.

Намалява се фонд работна заплата от общинския бюджет за персонала на общинска издръжка с 1 605 867 лв. Ще бъдат закрити няколко отдела и звена, а други ще бъдат слети.

Сред най-интересните проекти са: модернизиране на Комплексния онкологичен център - Бургас, с изграждане на нова кислородна инсталация - Газифицирана станция за течен кислород, укрепване на локално свлачище край "Сарафово", строеж на нов туристически кораб, тип катамаран, който ще обслужва туристическите маршрути до остров Света Анастасия. Планира се довършване на социални жилища за студенти в к-с "Меден рудник", които ще се отдават приоритетно на семейства с висше образование и стартиране на процедури за закупуването на 56 нови електроавтобуса за градския транспорт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.