7 150 000 лв. са заложени в бюджета на Община Бургас за ремонти на спортните площадки в училища и цялостното обновяването на образователната инфраструктура. Средствата са предвидени по три нови програми - „Първокласно начало“, „Активни и здрави“, „Професии и бъдеще“.

Най-мащабен е последният, по който за ремонтни дейности в професионалните училища ще бъдат вложени 4 700 000 лв. По проект „Професии и бъдеще“ се отделя внимание и на професионални направления и свързаност с бизнеса. Заложено е да бъдат открити нови специалности в областта на софтуерното поддържане на автомобила -“Електрически превозни средства“ и вобластта на авиацията - „Авиационен техник“.

Проект "Професии и бъдеще" е на стойност 1 млн, от които 800 000 лв. за обновяване и оборудване с нови технологии класните стаи за бъдещите първокласниците. Другите 200 000 лв. пък ще бъдат за електронно съдържание и обучения на учителите.

По „Активни и здрави“ ще бъдат заделени 1 300 000 лв. за обновяване на спорните площадки в бургаските училища. Допълнително са заделени 150 000 за инициативи, промотиращи активния и здравословен начин на живот.

През 2019-а в Бургас ще се разработи и електронна платформа, чрез която ще се предлагат ученически стажове и работни места за младите хора, завършили професионалното си образование. „Детски научен център с планетариум“ пък ще дава възможности за провеждане на учебни часове в които се експериментира, правят се научни опити и постановки.

1 млн. лв. са предвидени и за довършване на започнатите ремонти по детската градина в Черно море и училищната сграда в Горно Езерово.

Скачат и средствата за издръжка за хлапетата в детските градини. За 5 и 6-годишните вече ще се дават по 350 лв. вместо досегашните 260 лв. За 3 и 4- годишните, както и за децата в яслена група, средствата стават от 810 лв. на 860 лв. Градините с деца със СОП ще се финансират с 20 лв. повече на дете– от 910 лв. на 930 лв. Таксите, които ще плащат родителите, остават непроменени. С увеличаването на издръжката, детските градини ще получат с 450 000 лева повече и така те ще могат да осигурят още по- качествено хранене, по- добри учебни помагала; повече занятия на открито, по- добра програма за работа с децата със СОП и повишаване квалификацията на учителите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бургазлии над 75 г. ще пътуват гратис в събота и неделя

Всички бургазлии над 75 годишна възраст ще пътуват гратис през почивните дни по всички линии в цялата градска мрежа. Промоцията важи само за тези, които имат поне една абонаментна карта за градския транспорт.

Пожар подпали блок в Бургас, 44-годишен скочи от 3-я етаж

Пожар избухна в апартамент в блок 105 в бургаския комплекс "Меден Рудник". Инцидентът е станал в около 19.30 часа в петък. Заради реалната опасност да пламне целия блок, живущите в него хора са били евакуирани по спешност.

Слух за отнемане на деца взриви и ромските махали в Карнобат

Фалшива новина, че социални са тръгнали да прибират децата, взриви двете ромски махали в Карнобат. Местната общност буквално изпадна в истерия. В ранния предиобед десетки родители обсадили училището и поискали да приберат отрочетата си.