7 150 000 лв. са заложени в бюджета на Община Бургас за ремонти на спортните площадки в училища и цялостното обновяването на образователната инфраструктура. Средствата са предвидени по три нови програми - „Първокласно начало“, „Активни и здрави“, „Професии и бъдеще“.

Най-мащабен е последният, по който за ремонтни дейности в професионалните училища ще бъдат вложени 4 700 000 лв. По проект „Професии и бъдеще“ се отделя внимание и на професионални направления и свързаност с бизнеса. Заложено е да бъдат открити нови специалности в областта на софтуерното поддържане на автомобила -“Електрически превозни средства“ и вобластта на авиацията - „Авиационен техник“.

Проект "Професии и бъдеще" е на стойност 1 млн, от които 800 000 лв. за обновяване и оборудване с нови технологии класните стаи за бъдещите първокласниците. Другите 200 000 лв. пък ще бъдат за електронно съдържание и обучения на учителите.

По „Активни и здрави“ ще бъдат заделени 1 300 000 лв. за обновяване на спорните площадки в бургаските училища. Допълнително са заделени 150 000 за инициативи, промотиращи активния и здравословен начин на живот.

През 2019-а в Бургас ще се разработи и електронна платформа, чрез която ще се предлагат ученически стажове и работни места за младите хора, завършили професионалното си образование. „Детски научен център с планетариум“ пък ще дава възможности за провеждане на учебни часове в които се експериментира, правят се научни опити и постановки.

1 млн. лв. са предвидени и за довършване на започнатите ремонти по детската градина в Черно море и училищната сграда в Горно Езерово.

Скачат и средствата за издръжка за хлапетата в детските градини. За 5 и 6-годишните вече ще се дават по 350 лв. вместо досегашните 260 лв. За 3 и 4- годишните, както и за децата в яслена група, средствата стават от 810 лв. на 860 лв. Градините с деца със СОП ще се финансират с 20 лв. повече на дете– от 910 лв. на 930 лв. Таксите, които ще плащат родителите, остават непроменени. С увеличаването на издръжката, детските градини ще получат с 450 000 лева повече и така те ще могат да осигурят още по- качествено хранене, по- добри учебни помагала; повече занятия на открито, по- добра програма за работа с децата със СОП и повишаване квалификацията на учителите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Грипна ваканция и в Бургас от понеделник

Всички училища в Бургас хлопват кепенци за седмица заради грипа. Новината дойде в четвъртък, след като стана ясно че броят на болните прогресивно растес бясна скорост. Въпреки, че епидемия все още няма, здравните и местни власти са решили да вземат превантивни мерки с цел спиране на заразата.

Прокуратурата: Италианските отпадъци в Бургас не са радиоактивни

Двадесетте контейнера с отпадъци, внесени от Италия през Бургаското пристанище, не са радиоактивни, нито токсични, съобщиха на извънреден брифинг от бургаската прокуратура.

„Няма установен никакъв радиоактивен или опасен отпадък. Искаме да успокоим гражданите на Бургас, че отпадъците не крият риск”, заяви ръководителят на Окръжна прокуратура Бургас прокурор Георги Чинев.

Близо 306 млн. лева е бюджетът на Бургас за 2020 г.

Бургас започва годината с финансова стабилност и годишна бюджетна рамка от 305, 942 777 лева. Проектобюджетът за 2020 е справедлив, тъй като осигурява средства за всички направления, необходими за  развитието на града, обяви кметът Димитър Николов.