Бункер срещу бомби спасява парк
4

Бункер срещу бомби спасява парк

Държавният военен архив във Велико Търново изпрати цял куп документи от миналия век до протестиращите срещу застрояването

Бункерът срещу бомби в парка зад хотел „Санкт Петербург” в Пловдив е бил на 9-и пехотен полк. Подземното съоръжение не е било част от апорта на общински имоти по време на панаирната сделка през 2006г. Въпреки че в момента бомбоубежището е занемарено, продължава да е собственост или на община Пловдив, или на държавата. В това е категоричен председателят на Инициативния комитет (ИК) на протестиращите срещу застрояването на парка Асен Костов, който вчера е получил документи за подземното съоръжение от Държавния военноисторически архив във Велико Търново.

„Упоритостта на Инициативния комитет стигна до първоизточника на собствеността на подземното съоръжение, а тя е 9-и пехотен полк. Оттам нататък има вече редица документи, които трябва да се проследят. Със сигурност твърдя, че бункерът не е бил част от апортираните общински имоти по време на сделката за панаира през 2006г. Не е било и продадено впоследствие. Така че продължава да бъде собственост или на държавата, или на община Пловдив”, каза за Агенция Монитор Асен Костов.

Той уточни, че от МРРБ трябва да излязат със становище за собствеността на бункера, което трябва да бъде вписано и в Кадастралната карта. „Това е законно и правилно. Ще искам от Министерство на отбраната да излязат със становище, че този имот е бил техен. Това е очеизвадно и няма как да кажат на черното бяло. Първоначално ни казаха, че нямало никакви документи за бункера. Е, има документи”, казва още Костов. По думите му в наръча документи, получени от Държавния военноисторически архив, има и скица. От нея се вижда, че подземното съоръжение е било бомбоубежище, а над него е имало столова за войниците от 9-и пехотен полк.

По този начин, чрез документи, се потвърждават думите на останалите живи свидетели от времето на Втората световна война. Сред тях е живеещият в квартала край 16-декаровия парк 98-годишен дядо Борис. Той е категоричен, че бункерът е строен по нареждане на премиера Богдан Филов в периода 1941-1943 година с цел защита на населението от бомбардировките по времето на Втората световна война.

Паркът щеше да бъде застроен преди около месец, когато работници на строителна фирма изсякоха незаконно 64 дървета. Действията им обаче вдигнаха на протест целия квартал. Хората категорично се противопоставиха в парка, в който играят децата им, да се появи поредният жилищен мастодонт. Благодарение на живущите в района от община Пловдив съставиха три акта за отсечените дървета за общо 25 000 лева на фирмата собственик на терена.

Междувременно стана ясно, че в рамките на 16-те декара има и стара обществена тоалетна, която е на община Пловдив. Според хората от ИК това прави местната власт съсобственик на терена, който частният инвеститор искаше да застрои. Миналата неделя по покана на протестиращите в Пловдив дойде и националният омбудсман Мая Манолова, която обеща екипът й да провери цялата документация и да сезира прокуратурата, ако бъдат открити закононарушения. 

От ИК са се обърнали с гореща молба към министър-председателя Бойко Борисов за лична среща и съдействие, за да не се допусне в бъдеще застрояване на 16-декаровия парк.  

 Снимки: Инициативен комитет срещу застрояването на парка

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.