Млечните продукти родно производство ще поскъпнат поне с 5-6 на сто на едро, като една от основните причини са високите цени на тока на свободния пазар, прогнозират мандраджии.

Иван Грънчаров, собственик на млекопреработвателно предприятие, прогнозира, че от пролетта ще бъде принуден да вдигне цените.

„Поскъпването е неизбежно, но няма да започне веднага, а евентуално от пролетта“, обясни той. По думите му при производството на млечните продукти се използва доста електроенергия, защото за узряването им трябва да се поддържа оптимална температура, а също и за съхранението им. „За съжаление поскъпването на електроенергията е много високо. Дори на фирмите с дългосрочни договори нарастването на цената на тока е най-голямо около 70%“, смята мандраджията и добавя, че на регулирания пазар на електроенергия цената е по-ниска, отколкото при търговците на едро, което е парадокс. Грънчаров поясни, че освен токът и водата за покачване на разходите на производството допринасят и по-големите минимални заплати и осигуровките. „Режийните


разходи за производството на сирене ще скочат поне с 30%“,


прогнозира той. „Ако доскоро за преработката на литър мляко са били 20 ст., то ще достигнат 25-26 ст.“, смята млекопреработвателят. Според него при това положение има два варианта - или да се вдигнат цените или да се намали производството. По думите му, на първо време ще пострадат служителите в мандрите, като някои от тях ще бъдат съкратени от работа, за да може да се качат малко заплатите на останалите и да се задържат най-ценните кадри.

Според Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите

все още е рано да се прогнозира с точност


с колко ще поскъпнат млечните продукти, произвеждани в България. „Много от колегите ще стискат зъби и за своя сметка ще поемат негативите. Кой и докога ще издържи обаче не е ясно. Пазарът в момента е много свит и може би над 80% от повишените производствени разходи ще се поемат от мандрите“, смята браншовикът. На въпрос дали скъпият ток няма да намали още повече делът на нашите млечни продукти на пазара ни, Присадашки отговори, че хората предпочитат от магазина да си купуват българско сирене и кашкавал. По думите му единствено в заведенията за обществено нашите млекопреработватели отдавна са изместени от пазара, защото там се използват основно вносни продукти или такива с палма, които се продават на едро по-евтино.

Симеон Присадашки, припомни, че в бранша има недостиг на работници и може и да не се стигне до съкращаване на персонал, освен при закриване на фирми.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Благоевград рекордьор с къщи за гости менте

В Благоевград и София-област най-често са извършвани злоупотреби с европейската субсидия за за изграждане, реновация или преустройства на къщи за гости. Една десета или 24 от 253 проекта са подадени от района на Пиринска Македония, още 17 са се изкушили да ползват пари от Европа за собствена изгода в област София. Това показва справка със санкционираните бенефициери, на които към средата на ноември е открито производство за налагане на 100% санкции.

Едва 23 от 253 къщи за гости са изрядни

253 къщи за гости ще трябва да върнат общо 46,4 млн. лв. Това е резултатът от проверката на Държавен фонд „Земеделие” на всички обекти, които са направени с европари по програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, съобщи Нова телевизия.

Доходите нарастват с 11.3% през третото тримесечие, а разходите - с 4.3 на сто

Общият доход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1716 лв. и нараства с 11.3 на сто спрямо същото тримесечие на 2018 г., съобщи Националният статистически институт. Общият разход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1583 лв. и се увеличава с 4.3 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.