Нормално е да възникват въпроси след всяка акция срещу корупционни практики.

Най-същественият e каква е причината за тях и защо като е била известна от години , не е направено така, че те да бъдат прекратени. Още от зората на демокрацията се знае,че нашите сънародници, желаещи да получат българско гражданство, срещат трудности с получаването му. И не е Държавната агенция за българите в чужбина само тази, от която зависи кой да стане български гражданин. Никой не се съмнява и в патриотичния замисъл на нейното създаване. Няма да коментираме и нуждата от специални проверки, свързани със сигурността на страната ни. Основната причина е в усложняването на получаването на документа с излишна бумащина. Тя дава възможност за корупционно посредничество. И вместо да бъдат насочени усилията в прекъсването на тези възможности, през изминалите десетилетия те са били увеличени с нови звена и изисквания към искателите на гражданство. А решението не е сложно – то е в електронното придвижване на документите между отделните институции. Не е нужно да се виси по опашки, да се попълват многобройни документи, да се чакат отговори от “чакащи друго” чиновници. Когато това се постигне, тогава няма да обсъждаме “кой колко е дал”, за да стане български гражданин, или защо само 5 % от получилите гражданство, остават в страната ни. А ще посочваме и ще се радваме на успехите на завърналите се в лоното на българщината.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прецаканите пенсионери

Пенсионерите като цяло са прецакани. Мисля, че по този въпрос едва ли някой ще възрази. Хората, на които им предстои да излязат в заслужен отдих (така се казва), обаче са двойно прецакани. Един път, защото трябва да си платят липсващия стаж и втори – точно защото този стаж им липсва, размерът на пенсията не е финансов фундамент.

Студенти на терен

Като се каже хайделбергски студент, се разбира вечният бохем, за когото ученето е само претекст за десетилетия волен живот.

Всекиму своето

Двойнствеността на самообявилите се за “протестъри” не е от вчера. Затова не се изненадахме, че иначе следящите под лупа всяко действие на прокуратурата, за да я обвинят шумно в превишаване на правата и, сега си мълчат. Мълчат за арестите в Лъки и в Пловдив на допусналите замърсяването на река, нищо не казват за задържането на шефката на болницата в Раднево и нейни служители, облажили са крупни суми пари, за сметка на персонала, оставен без заплати от месеци и болница затънала в дългове.