Българските биофермери не успяват да заситят пазара. Търсенето е огромно, но предлагането е недостатъчно.

Това е един от проблемите, които ще се дискутират по време на шестата национална среща на биопроизводителите. Тя ще се проведе по традиция по време на международното изложение „Агра” в панаирното градче в Пловдив на 20 февруари.
Без субсидии
Един от акцентите на форума ще е нидерландският опит в биоземеделието, съобщиха организаторите. Нидерландия - близо три пъти по-малка от България, но с близо три пъти по-голямо население, има водеща роля в света в аграрните технологии, включително и в биоземеделието. 75 хиляди хектара (4%) от земеделската площ на страната се обработват по биологичен начин. Както площите, така и сертифицираните биокомпании непрекъснато се увеличават. Делът на биопродуктите на пазара е нараснал през миналата година на 4,3 процента. Нидерландските биопроизводители са единствените в Европейския съюз, които не получават подпомагане на площ за биопроизводство.
Кръгово земеделие
Амбициите на Нидерландия е да бъде лидер в кръговото земеделие след десет години. Страната вече има разработена визия и план за действие, а нидерландските производители и преработватели са окуражавани да търсят за „затварянето” на кръга във фермите си партньори в други страни, като България е една от тях.
Асоциации
Сред специалните говорители на конференцията е Мариан Блум, мениджър в Knowledge & Innovations -Bionext, която обединява трите големи биоасоциации в Нидерландия: на фермерите, на преработвателите и на търговците. Пазарните тенденции и възможности за реализация на биопродукти ще бъдат представени от нидерландската компания Tradin Organic, водещ търговец на биосемена и плодове за хранителната промишленост.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цена над 16 лв. за килограм е спекула. Потреблението ще се свие с 30% заради коронавируса

Поръчваме си агне от ферма у дома

Цена над 16 лв. за килограм е спекула. Потреблението ще се свие с 30% заради коронавируса

Това е той:

Роден е на 29 май 1978 г. в Горна Оряховица
С овцевъдство се занимава от 2003 г.
Учи аграрна икономика в Пловдивския университет
Има две деца

Фермерите увеличават стадата

От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните” от ПРСР 2014-2020 г.

Разрешиха нощния риболов

Нощният риболов в над 50 реки и язовири у нас е разрешен от 1 април до 1 ноември със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева.