БУМ! С 50% повече са заявленията за изкупуване на гори

БУМ! С 50% повече са заявленията за изкупуване на гори

Общо 1124 заявления от физически лица, собственици на малки имоти в горски територии, са подадени до държавните горски предприятия за закупуване на горите им. Това се случи в рамките на третата кампания за закупуване на горски имоти, която стартира през месец февруари 2021 г. и подаването на заявления приключи на 7 май, петък, информират от земеделското министерство.  Това е с 54% повече от заявленията, подадени през предишната кампания през 2016 година, когато те бяха 1112.

Основната цел на кампанията е по-добра и системна грижа за поддържането на горски територии, чиито собственици нямат възможност да стопанисват имотите си.

Най-голям брой заявления за закупуване са подадени до Северозападно държавно предприятие - Враца- 329, следвано от Югозападно държавно предприятие - Благоевград с 235. Общо 143 са заявленията към Южноцентрално държавно предприятие - Смолян и 130 към Северно централно държавно предприятие - Габрово. Заявленията до Югоизточно държавно предприятие - Сливен са 236 и 51 - до Североизточно държавно предприятие - Шумен.

Отделените средства от държавните предприятия за изкупуването на имотите са в размер на 2 млн. лв.
Предвиден е двумесечен срок за разглеждане на документите и изготвянето на оценките на имотите от правоспособни оценители, след което ще се пристъпи към финализиране на сделките със собствениците, заявили желание да предоставят имотите си за закупуване от държавните предприятия.

През предходните две кампании, проведени през 2016 и 2020 г., са били финализирани сделки за закупуване на 459 имота с обща площ 2819 дка на стойност 1 млн. 735 хил. лв.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.