Бум с 12% на световните разходи за внос на храни

Бум с 12% на световните разходи за внос на храни

Общата сума за 2021 г. се очаква да достигне 1,715 трлн. долара

Разходи за внос на хранителни стоки в света се очаква да нараснат с 12% през 2021 г. и да достигнат рекорд заради растящите цени на суровините и силното търсене по време на кризата с COVID-19, съобщи Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, цитирана от Ройтерс.

Сумата се очаква да достигне 1,715 трлн. долара тази година спрямо 1,53 трлн. долара през 2020 г., пише FAO в доклада си за перспективите пред храните, който публикува два пъти в годината. Ръстът на търговията със селскостопански стоки по време на пандемията е показал сравнително


непроменливият характер на потреблението на храни

и устойчивостта на международните пазари, но ръстът на цените от края на 2020 г. създава рискове за по-бедните страни, разчитащи основно на внос, предупреждава FAO. Месечният индекс на цените на храните на организацията достигна десетгодишен връх през май, отразявайки резкия скок на цените на зърнените храни, растителните масла и захарта.

FAO съобщи, че отделен индекс на цените на вносните храни, включващ разходи за превозване, също отбелязва силен ръст, достигайки рекорд през май тази година и надминавайки нивата при предишните ръстове на цените на храните през 2006-2008 г. и 2010-2012 г. Силното увеличаване на обема на вноса на хранителни стоки от основна необходимост миналата година вече тласна нагоре глобалните разходи за внос.


Изключение бяха напитките и рибните продукти,

които са по-чувствителни към икономическите условия и чието търсене беше ограничено заради затруднения със снабдителните вериги, отбелязва FAO.

Вносът в Китай е двигател на търсенето на земеделски стоки и на цените през миналата година, което отчасти отразява усилията на Пекин да възстанови свинепроизводството си след епидемията от чума по свинете. Импортът на царевица в най-многолюдната страна в света през сезон 2021-2022 г. се очаква да нарасне до 24 млн. тона, което ще задържи страната като водещ вносител в света.

Според прогнозите възстановяването на производството на свинско месо от Китай ще намали глобалната търговия, неутрализирайки ръста на търговията с говеждо и пилешко месо, с което общата търговия с месо ще остане и тази година на традиционните си нива, отбелязва FAO.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.