„Бум“ на „винарските будчици“ във Флоренция и цяла Тоскана

„Бум“ на „винарските будчици“ във Флоренция и цяла Тоскана

Старата тосканска традиция за пиене на хубаво вино на крак, дискретно и срещу малко пари оживява с измеренията на истински „бум“ по улиците на Флоренция и прилежащата й област.

Става дума за гаврътване на чудесен местен червен елексир пред издълбани в стените на сградите на нивото на тротоара малки прозорчета с арковидна форма, наречени „букете“, което на български означава „дупчици“ или „будчици“. Като през средните векове виното се е продавало от тях в малки тумбести шишета, а сега се разлива в стъклени чаши за радост на мало и голямо.

Свидетелство за съживяването на симпатичната тосканска традиция е фактът, че само във Флоренция „букете“-те вече са 170, от които 145 са в историческия център на столицата на Ренесанса. Някой от тях са на по век – два, други са издълбани неотдавна, като не е задължително от другата страна на стената да е избата на някой винопроизводител, както обикновено е било преди време. Сега винарски будчици отварят преди всичко собствениците на кръчми и ресторанти, но нерядко това правят магазини за хранителни стоки, плод-зеленчуци и дори книжарници. Като поемайки чашата от подалата му я ръка, човек може да мерне в отверстието и заглавието на някоя интересна книга, която да го утеши заедно с виното. Хубавото е, че пред винарските прозорчета „прайвъси“-то на клиента е на „макс“, тъй като нито продавачът, нито някой друг отвътре може да зърне лицето му и обратно. Та гаврътваш чаша прекрасно вино за 2-3 евро и си тръгваш ни чут, ни видян, защото питието можеш да си го поръчаш и само с вдигнат показалец!

А интересното е това, че както е било през средновековието, така и сега, във времето на предизвиканата от коронавируса криза, пред винарските прозочета най-нуждаещите се тосканци могат да намерят вечер както храна, така и половинка вино, оставени от собствениците в знак на съпричастност с обеднелите им съграждани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.