Истински бум на постъпили заявления за работа от страна на тийнейджъри отчитат от Инспекцията по труда в Кюстендил. Само за седмица са издадени близо 20 разрешителни на момичета и момчета, които искат да работят през лятната ваканция.

„Заявленията от желаещи да започнат работа до началото на учебната година се увеличават всеки ден. До момента има сигурно над 50 издадени разрешителни. В повечето случаи преценяваме дали работата е подходяща за децата. Наскоро издадохме и два отказа на момчета, които искаха да работят като строители. Преценихме, че те ще извършват тежка физическа работа и то при високи температури“, обясниха инспектори.

Най-голям е броят на тийнейджърите, които са заявили желание да работят като бармани и сервитьори. „Предпочитам да работя през лятото, защото по този начин помагам на семейството си. Отделно от това успявам да спестя пари за учебници и тетрадки. Това е облекчение за семейството ми“, обяснява 17-годишна сервитьорка в елитно заведение в областния град.  

Само за сравнение през изминалата 2017 г. разрешителните, издадени от Инспекцията по труда са били 44.
В случай, че бизнесът не спази изискванията на Кодекса на труда по отношение на наемането на непълнолетни лица, санкциите са от 1500 до 15000 лева.  От своя страна Инспекцията на труда може да сигнализира прокуратурата за наети непълнолетни лица без разрешение от ведомството.

 

По темата: сервитьори
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.