Бум на споделеното пътуване в пандемията
3

Хората в автобусите с 50% надолу

Бум на споделеното пътуване в пандемията

400 на ден си уреждат превоз само от Южното Черноморие

Бум на споделеното пътуване на фона на тотален срив при пътниците в автобусите се наблюдава в цялата страна през пандемията от коронавируса, съобщава „Телеграф“.

Ползването на споделен транспорт чрез посредничеството на Фейсбук групи е във върха си, сочи проверка на активността в тях и ръста на броя на членовете им. В тях шофьори пускат обява за свободни места в личните си автомобили, а пътници се възползват, като заплащането варира около необходимото за покриване на разхода за гориво до крайната дестинация. Причината за бума е тревогата от коронавируса, търсенето на максимална социална изолация и желанието за избягване на струпванията в големите междуградски автобуси.

Групи

Най-големи са групите за пътуване от столицата в посока морето и Пловдив. Само за юли между София и Бургас с лични автомобили са се извършили над 3000 превоза на пътници, сочи преглед на обявите в най-голямата група за споделено пътуване у нас "Пътуващи Бургас - София и обратно!". Към този момент броят на членовете й надминава 70 000. Активността в групата е огромна през уикендите, като само за вчерашния неделен ден в нея са уговорени над 400 пътувания. До Варна мераклиите за превоз са около 40 000, но втората по големина група у нас е пловдивската - „Пътуващи между Пловдив и София“ с близо 60 000 членове. През юли „заварките“ между шофьори и пътници, осъществили се в тази група, са близо 2000. По-назад са старозагорски, пазарджишки и русенски групи, наброяващи всяка от тях близо 15 000 души. Общата членска маса на групите за споделено пътуване надминава 250 000.

Струпване

Ръстът на споделеното пътуване се потвърждава и от бранша на автобусните превозвачи. „В ситуацията на глобална вирусна пандемия хората не са спрели да пътуват и който трябва да пътува, намира своя начин. Много хора специално си закупиха автомобили, въпреки че не са били шофьори. Който не го направи, пътува споделено. Измислят се какви ли не методи само и само да не се пътува в голяма група и това води до тежки последствия за нашия бранш“, коментира за „Телеграф“ Симеон Милушев от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ). „В същото време ние няма как да се сърдим на хората, че предпочитат да пътуват с двама-трима непознати пред това да пътуват с 40 такива в този момент“, добави Милушев.

Ефект

По данни на бранша сривът в превозите е значителен, но с различна степен при различните подсектори. „При туристическите и ученическите пътувания спадът е 95%, а някъде и до 100 спрямо същия период на 2019 г.“, информира за „Телеграф“ Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи (КАП). Една идея по-добре стоят нещата при редовните линии, където дейността бе почти замряла във върха на ограничителните мерки през март, април и май. Сега в зависимост от маршрута на междуградския превоз спадът на пътниците и оборотите е между 40 и 50% спрямо миналото лято.

Дестинации

Според Милтенова намалелият брой пътуващи се наблюдава по всички дестинации. Дори и по традиционно най-натоварените през летния сезон линии София-Варна и София-Бургас се наблюдава видим спад спрямо миналото лято. „Хората просто се страхуват да пътуват на продължителни курсове с междуградски автобуси. Избягват струпването на обществения транспорт. Избират лични автомобили и споделено пътуване. Това важи както за хората в трудоспособна възраст и младежта, така и за пенсионерите, които са силно застрашена от вируса група“, сподели Милтенова. Според нея още една вълна на пълно затваряне на обществото като през пролетта ще бъде пагубна за превозваческия бранш след сринатия летен сезон.


Собственици на рейсове подкарват тирове

Кризата в автобусния сектор е толкова сериозна, че има собственици на малки превозни фирми, които са ги зарязали и са започнали работа като шофьори на тирове, информираха от КАП. От бранша са силно притеснени от възможността за дистанционно обучение през есента, тъй като това ще ги лиши от приходите от превоз на ученици от отдалечени населени места, както и до частните училища. Според Милтенова голяма част от бранша не са успели да кандидатстват по програмата 60/40 заради невъзможност да изплащат своя дял от възнагражденията поради липса на оборотни средства. Проблем за превозвачите е и изискването за задържането на персонала след изтичането на мярката, тъй като при тях той е сезонен и няма икономическа логика да бъде задържан на работа. Превозвачите търсят и разбиране от общините за компромис за големината на автобусите в случаите, когато по договор рейсът трябва да е голям, а заради липсата на пътници превозвачът го е сменил с малък. От бранша ще търсят и договорка с финансовото министерство за разширяване на кръга от услуги, за които ДДС се намалява с 9%. Според тях в транспортната дейност логично е това да важи не само за туроператори и турагенти, а и за самите превозвачи, с които се извършва туристическият превоз.


Искат удължаване на гратиса за кредитите

От автобусния бранш, който е голям потребител на лизингови услуги, ще настояват за удължаване на мораториума по кредитите, наложен във връзка с икономическата криза заради коронавируса. „През септември за нас идва следващият проблем. През пролетта бе наложен този мораториум, който засяга и лизингите, каквито голяма част от фирмите в нашия бранш имат, за да изплащат автобусите си. Тези 6 месеца сега изтичат, а в бранша няма оборотни средства, с които вноските да бъдат изплащани“, заяви Симеон Милушев. От сдруженията в бранша призовават институциите да ускорят процедурите по одобряване на фирми по мярката „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, позната като „3000 до 10000 лв.“. Към момента кандидатстващите по нея фирми са над 27 000, а одобрени са около 7000. „Не е въпросът само да получиш парите. Ключово важно е и кога ще се случи това, защото с този темп ще има фирми, при които помощта ще пристигне, след като вече са фалирали“, уточни Милтенова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.