БУМ НА КРЕДИТИТЕ: Теглим за жилища както през имотната криза 2009 г.

БУМ НА КРЕДИТИТЕ: Теглим за жилища както през имотната криза 2009 г.

Ниските лихвени проценти, заедно с рязкото повишение на цените на строителните материали от началото на 2021 г. продължават да повишават ценовите очаквания и да подкрепят търсенето на жилища. Това е записано в месечния бюлетин на българската икономика, изготвен от финансовото министерство за октомври.

Кредитът за частния сектор продължи да се ускорява и в края на август ръстът му достигна 7.5% на годишна база спрямо 7.3% месец порано. Кредитите за домакинства се увеличиха с 11.5% (при 10.8% в края на юли) и бяха основният фактор за побързия растеж на частния кредит.

Жилищните кредити нараснаха с 15.8%, постигайки по този начин най-високия си темп от средата на 2009 г. насам. Потребителските кредити също ускориха темпа си от 9.3% през юли до 9.8%. Кредитите за нефинансови предприятия, от своя страна, се забавиха през август до 4.2%, при 4.6% в края на предходния месец. Това се дължеше на по-ниските растежи на средносрочните и дългосрочните кредити в този сегмент.

Среднопретегленият лихвен процент по жилищни кредити продължи да се понижава през август и достигна нова най-ниска стойност от 2.72%. Цената на кредитите за нефинансови предприятия също се понижи до 2.36%, или малко над минималната си до този момент стойност. Среднопретеглената възвръщаемост по срочни депозити се увеличи с 1 б.т., благодарение на лекото увеличение на средния лихвен процент по депозитите на домакинствата.

Очакванията на кредитните консултанти за рекордна година в заемите за жилища се оправдават. Сегашните лихви са двигател на пазара на недвижими имоти. Около 80% от покупките са с такава цел, а около 20% от сделките са с цел инвестиция.

Октомври и ноември банките пускат най-добрите промоции. В края на годината винаги има най-силно търсене на кредити, както и че пазарът се променя заради високата ликвидност.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.