Бум на изборния туризъм в Шумен преди местния вот

Бум на изборния туризъм в Шумен преди местния вот

5979 души са си сменили настоящите адреси в навечерието на местните избори

5979 души са сменили настоящите си адреси в навечерието на местните избори в Шумен, сочат данните, предоставени от общинската администрация в отговор на питане от общинския съветник Иван Йонков. Предполага се, че масовата миграция е част от изборния туризъм, а с новите регистрации бъдещи кандидати си осигуряват изборно предимство в малки селища от общината.

В разпоредбите на чл. 405а от Изборния кодекс е фиксирано, че кметовете на общини и областните управители 6 месеца преди избори за общински съветници и кметове проверяват всички адресни регистрации, извършени през предходните 12 месеца. В Шумен са направили проверка за периода 1 януари 2018 - 30 април 2019 година.

Според тези данни на територията на гр. Шумен с нов настоящ адрес са 5177 души, като в областния център вероятно има и естествен икономически прираст от миграция на хора от региона и съседни области. Има обаче селища, в които ръстът е непропорционален на постоянния брой на жителите и няма връзка с икономическа активност в населеното място. Така например в село Ивански има 104 души променили настоящите си адреси и 50 постоянните.

86 са новорегистрираните по настоящ адрес в Средня, плюс още 13 с нов постоянен адрес там. В Струйно пришълците с нови адреси - постоянен и настоящ са 79, в Друмево 89, в Царев брод 84, в Градище 68, в Дибич 70.


За определени адреси, при които регистрацията на отделни лица е надвишавала 10 души са правени допълнителни проверки. В Шумен и три села от общината - Средня, Мараш и Черенча 11 адреса са били с подозрително висок брой нови обитатели. В Средня били засечени 13 новозаселени роднини в две къщи, докато през 2018 там живеел само един човек. На "Попска" 20 в същото село в една къща с пристройка били записани 12 роднини, при двама обитатели през 2018.

На една и съща улица в с. Мараш били открити 33 новорегистрирани на един и същ адрес "Кирил и Методий" 17 с пет пристройки, а през 2018 там живеели двама възрастни и три деца. 32 глави са се записали на "Симеон Велики" 3 в Черенча, при двама възрастни и две деца година по-рано. Голямо заселване на новорегистрираните има и в самия Шумен. В апартамент на третия етаж от кооперация в Шумен "живеят" 18 души, а в друг - 22. 16 граждани с нов постоянен адрес има и в апартамент на ул. "Велики Преслав" 1.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.