Бум на ферми за перли в пандемията

Бум на ферми за перли в пандемията

Индиецът Бибхути Бусан Моханти е работел в чужбина през последните две години.

25-годишният инженер имал планове да се установи зад граница преди локдаунът да промени плановете му.

Моханти се върнал в селото си в щата Одиша в началото на 2020, но не могъл да си намери работа. Един ден, докато си рови в телефона, се натъкнал на видео на хора в неговия район, които отглеждат сладководни перли.

„Видеото ме заинтригува веднага. Порових се в интернет, за да намеря повече информация за тези аквакултури. Беше много изненадващо да разбера, че този вид фермерство предлага доходоносен поминък на стопаните в нашия щат“, казва той, цитиран от thefishsite.com.

След това той се свързал с Централния институт за сладководни аквакултури, който след това пък му дал контактите на местен фермер, който да му даде насоки.

Бибхути се включил в стажантска програма, след което се снабдил с около 3000 сладководни миди, които започнал да отглежда в езеро.

Отнело още около година, преди перлите да започнат да образуват перли, а междувременно той изоставил плановете си да емигрира и се установил в селото до мидената ферма.

Условие

Много езера в Индия, които се използват за развъждане на шарани, са подходящи и за производство на перли. Такива са правоъгълните езера без водни макрофити и цъфтеж на водорасли. За тази дейност стават езера от 4 декара с дълбочина 1-2,5 м. Затова не е чудно, че Бибхути не е единствен. Няколко хиляди души, върнали се в щата заради пандемията, са изоставили плановете си да емигрират и са се насочили към поминък с потенциал за печалба, каквото е миденото фермерство, в своите селища.

Тези, които са проявили интерес към тази дейност, са били посъветвани да вземат предвид няколко фактора, преди да се захванат с работа. Необходимо е да се измери pH на водата, което трябва да е в рамките на 7 до 8, тъй като сладководните миди имат нужда от повече калций, за да произвеждат седеф. Температурата на водата също е важен фактор за растежа на мидите и тяхното размножаване, както и за процеса на формиране на перлите. Необходимата температура варира от 25 до 30ºC.

Висящите торби, които съдържат имплантираните миди, трябва да се почистват през две седмици и всички мъртви миди трябва незабавно да бъдат премахвани.

Интерес

Учените в института казват, че са залети с обаждания от хора, които искат да стартира мидена ферма, след обявяването на локдауна.

„Концепцията на този вид стопанство не е нова. Тя се развива през последните две десетилетия. Но хората не проявяваха интерес докато не дойде пандемията. От март, когато бе обявен локдаун в Индия, телефоните ни прегряха. Получаваме между 20 и 30 обаждания всеки ден, докато преди локдауна запитванята бяха само 3-4 дневно“, обяснява д-р Кумар Суейн, директор на института в Бхубанешвар, столицата на Одиша.

Той също така вярва, че социалните медии играят огромна роля в популяризирането на миденото фермерство, особено сред по-младото поколение.

„Преди правехме курсове с по около 20 души, но ги спряхме заради локдауна. Решихме да правим кратки видеа за миденото фермерство и да ги пускаме в Ютюб. Това промени всичко. Видеата стигнаха до много хора. Всяко събира по около 30 000 гледания и дори повече“, добавя той.

Институтът започнал също така да провежда виртуални курсове и от септември досега били обучени около 3700 човека в цялата страна.


Година е нужна за образуването на бисер


Мидите се вадят от водата и им се прави малка операция като в тялото им се имплантира кръгло ядро за дразнител. Чуждото тяло започва да дразни мидата и тя започва да отделя седеф, с който го обвива. След имплантацията мидите минават през пост-оперативен период, като се държат в специални резервоари от 200 литра, пълни с отлежала чешмяна вода, в по 50 найлонови торбички, подредени в два реда, на дълбочина 20 см. Резервоарите се преглеждат всеки ден и мъртвите миди се изхвърлят. Тези, които успеят да изхвърлят имплантираното ядро, също се премахват. След пост-оперативните грижи мидите се преместват в езерото. Обикновено отнема около година, докато мидите образуват перла.


Изкарват по 5400 долара годишно


Някои фермери са толкова напреднали, че правят имплантирането сами и също така консултират колегите си.

Един от тях е Акшай Прадхан, който отглежда миди в своето собствено езеро, но и консултира други фермери.

„Фермерите редовно се обръщат към мен, за да направя имплантирането“, обяснява той.

41-годишният мъж започнал да отглежда миди преди около десет години и към момента изкарва около 5400 долара годишно, произвеждайки кръгли дизайнерски перли.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.