„Булгартрансгаз“ с разрешение от КЗК да купи акации от LNG-терминала край Александруполис

„Булгартрансгаз“ с разрешение от КЗК да купи акации от LNG-терминала край Александруполис

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)е разрешила газовия ни оператор „Булгартрансгаз“ да закупи акции от бъдещия газов терминал край Александруполис. Антимонополният орган започна преди около месец производство за покупката на акции от капитала на компанията „Газтрейд“.

Така българският газопреносен оператор ще може да има съвместен контрол върху съоръжението заедно с гръцките "Газтрейд", „ДЕПА търговия“, „Асимина-Елени Копелузу“ и „Газлог Кипър Инвестиции“ (дъщерно дружество на “Gaslog Services UK LTD) е решила КЗК.

Гръцкият газов оператор ДЕПА и „Булгартрансгаз“ имат по 20% в проекта, колкото и повечето от останалите участници. Единствено „Асмина-Елени Копелузу“ в момента е с 40%.

Проектът за изграждане на LNG терминал в морето до Александруполис е определен от Европейската комисия за проект от общ интерес за страните-членки, както и е идентифициран от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC) и от Европейската стратегия за Енергиен съюз.

Освен с газовата връзка IGB регазификационният терминал край Александруполис е в синергия и с проекта за разширяване на газовото ни хранилище в Чирен, проектът BRUA и други регионални проекти.

Основни доставчици на LNG за терминала в Александруполис се очаква да бъдат компании от САЩ, Катар и други. По IGB и други съществуващи и бъдещи газопроводи в България и региона може бъде доставян природен газ за потребители в България, Северна Македония, Сърбия, Турция, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна.

Очакванията са LNG терминалът да бъде въведен в експлоатация най-рано в края на 2023 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.