„Булгартрансгаз“ с 3 проекта в Петия списък на проекти от общ интерес за ЕС

„Булгартрансгаз“ с 3 проекта в Петия списък на проекти от общ интерес за ЕС

Европейската комисия прие и публикува Петия списък на проекти от общ интерес (ПОИ). В него са включени три проекта на „Булгартрансгаз“: Разширение на подземното газохранилище Чирен; Газопроводна междусистемна връзка България - Сърбия (IBS); Рехабилитация, модернизиране и разширяване на българската преносна система. Проектите попадат в Клъстер № 6.20. за увеличаване на капацитета за съхранение в Югоизточна Европа и Клъстер № 6.8. за развитие и укрепване на инфраструктурата, който да позволи развитието на Газов хъб „Балкан“, съобщиха от държавното газопреносно дружество.

Включването на тези три приоритетни проекта на „Булгартрансгаз“ в петия списък доказва стратегическата роля на българската газопреносна система за гарантиране сигурността на доставките и интегрирането на газовите пазари в региона. Те ще стимулират диверсификацията на източниците и конкуренцията между доставчиците на газ. Реализацията на проектите ще допринесе и за намаляване на емисиите на парникови газове чрез създаването на условия за замяна с природен газ на използваните понастоящем въглища.

Чрез разширението на ПГХ Чирен


ще се повишат капацитетите за съхранение от 550 млн. куб. м до 1 млрд. куб. м


и за добив и нагнетяване от 3.5 млн. куб. м дневно до 8-10 млн. куб. м дневно. Това ще стимулира навлизането на нови пазарни участници и е от значителен интерес за търговците на втечнен природен газ, които ще могат да се възползват от допълнителна гъвкавост при доставките до своите клиенти. „Булгартрансгаз“ кандидатства за съфинансиране на разширението по Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF). Проектът е в комбинация с LNG терминала край Александруполис, в който дружеството участва с 20% от акционерния капитал на проектната компания.

Целта на газопровода IBS е да свърже газопреносните системи на „Булгартрансгаз“ и JP „SRBIJAGAS“, като осигури значим нов капацитет за пренос между двете мрежи, а чрез съществуващите връзки - и с останалите страни в региона. Проектният капацитет на газопровода е 1.8 млрд. куб. м годишно с възможност за реверсивен пренос. До момента проектът е съфинансиран от CEF с 28.2 млн. евро.


В 3 фази се планира рехабилитацията, модернизирането и разширяването на българската преносна система е планиран.


Работата по проекта водят до гарантиране на сигурен и надежден пренос на природен газ, подобряване на ефективността, надеждността и гъвкавостта на преносната система и възможности за пренос на допълнителни количества природен газ през територията на страната, постъпващи през съществуващите и планирани точки на междусистемно свързване. През 2022 г. се очаква да бъде приключено изпълнението на втората фаза, съфинансирана с 27.6 млн. евро от CEF. Първа и втора фаза на проекта включват модернизацията на общо 4 компресорни станции с инсталиране на 10 нови нискоемисионни газотурбинни компресорни агрегата, изграждане на 20 км нов газопровод и рехабилитация и подмяна на 81 км съществуващи газопроводи. Третата фаза на проекта предвижда изграждане на около 19 км нов газопровод и компресорна станция с мощност 20 MW. Реализацията й ще позволи допълнително увеличение на капацитета на IBS до 2.4 млрд. куб. м годишно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.