"Булгаргаз" предлага с 9,04% по-евтин природен газ от юни

"Булгаргаз" ЕАД изготви и внесе днес, 1 юни, актуализирано заявление за утвърждаване цена на природния газ за юни с включени исканите от КЕВР отчетни стойности на ценообразуващи компоненти към 31.05.2020 г., съобщиха от дружеството. Предложената за утвърждаване цена на природния газ за юни е в размер 20,33 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), която в сравнение с утвърдената за месец май, е по-ниска с 9,04 процента или с 2,02 лв./MWh, посочиха от дружеството. Днес след обяд се очаква КЕВР да обяви решението си за цената.

От "Булгаргаз" ЕАД припомнят, че са депозирали в КЕВР на 11.05.2020 г. заявление за утвърждаване цена на природния газ за юни в размер 21,97 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Предложената в заявлението тогава цена е била образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващи компоненти, поради липсата на отчетна информация към момента на внасяне на заявлението. В доклада на работната група на КЕВР относно заявлението на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за юни се съдържа предложение при утвърждаването на цената да бъде съобразена със стойността на спотовия компонент към 31.05.2020 г. В допълнение към това предложение, на 27.05.2020 г. в "Булгаргаз" ЕАД е било получено писмо от КЕВР с искане за предоставяне на отчетни ценообразуващи елементи, които към момента на внасяне на заявлението на "Булгаргаз" ЕАД - 11.05.2020 г. не са били известни, уточняват от обществения доставчик.

Заради това "Булгаргаз" ЕАД изготви и внесе днес актуализирано заявление за утвърждаване цена на природния газ за юни с включени исканите от КЕВР отчетни стойности на ценообразуващи компоненти към 31.05.2020 г., се посочва в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.