Букурещ – Малкия Париж за един уикенд
5

Букурещ – Малкия Париж за един уикенд

Градът и до днес се краси от автентични сгради от времето на belle epoque

Известен е с прозвището си Малкия Париж на Балканите още от началото на миналия век, но ако го посетите, ще се запитате дали наистина се намирате в Източна Европа. Целият град е белязан от красивото течение на река Дъмбовица и също като във френската столица тук се издига Триумфална арка, която е висока 27 метра и е издигната в чест на загиналите румънски войници в Първата световна война.  И ако още не сте се досетили за кой град говорим - става дума именно за румънската столица Букурещ, която във време на пандемия се оказа бърз, лесен и евтин вариант.

Градът е особено пленяващ и само един уикенд надали би ви бил достатъчен, за да му се насладите пълноценно, но все пак без съмнение е добър избор, ако искате бягство само за събота и неделя. През последните години той се трансформира в магнит за туристите, като роля за този факт играе тъкмо сравнението му с френската столица. И това не е случайно. Сравнението идва най-вече от характерната архитектура в града от ХIХ  и ХХ век, а булевард „Съединени“ е нещо като френския Шанз-елизе, само че по-широк с 1.5 метра и същевременно по-дълъг.

Но да се върнем малко по-назад. Замисляли ли сте се някога

 

защо градът носи именно това име

 

Румънска легенда разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Това име буквално означава „забавление”. Eдин ден, докато овчарят пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му оставало, било да се моли на Господ. Помолил се овчарят и станало чудо - мъглата се вдигнала. В знак на признателност Букур построил малък параклис. Не след дълго около Божията обител се заселили хора. Така се родил днешният град Букурещ.

И макар най-ранните сведения за Букурещ да се отнасят към 1459 година, от града се носи диханието най-вече на belle epoque. И до днес улиците му се красят от автентични сгради от началото на миналия век, построени от френски архитекти, въпреки че неведнъж е бил разрушаван при бомбардировки и земетресения. Характерен е със своите широки булеварди, красивите фасади на внушително големите сгради, многото фонтани и големите градски паркове. Където и да се озовете в центъра на града, навсякъде погледът ви ще бъде запленен от някоя архитектурна красота. А особено чаровен и впечатляващ е контрастът между зданията от различни епохи, извисяващи се на метри една до друга. На много места в центъра на града може да се видят такива съседни сгради от времето на кралска Румъния, от времето на Чаушеску, а до тях модерни остъклени сгради. А както ще забележите, има и не малко реновирани стари сгради, при които старите фасади са запазени откъм улицата, но отзад се вижда стъклена модерна архитектура.

 

Една от основните забележителности

 

в града обаче е Старият Букурещ, или още район Липскани с неговите тесни лъкатушни улички, малки площадчета и голямото количество исторически паметници. Това е историческият център на Букурещ, който е запазил чара на стария град. Колекцията от калдъръмени улички приютява множество антикварни пазари, малки бутици и някои от най-примамливите ресторанти и барове на града. През 1400 г. повечето занаятчии от Румъния, Австрия, Гърция и България основали работилниците си именно в тази част на Букурещ. А заради многото германски търговци от Лайпциг скоро след това районът станал известен като Липскани. Днес в тази част на Букурещ има много арт галерии, антикварни магазини и заведения със задушевна атмосфера, като непременно трябва да посетите и Двореца на правосъдието, Кралския дворец, сградите на университета и националната банка.

Особено внимание представлява сградата на Букурещкия университет. В добавка към това, че е център на интелектуалните и политическите събития в столицата и главно място за срещи, университетът има и драматична история. По време на революцията от 1989 г. някои от най-яростните битки са били тук. В средата на площада 10 каменни кръста почитат паметта на убитите през 1989 г. Близо до него са и Народният театър, и Историческият музей. Като цяло от Университетския площад повечето забележителности на Букурещ лесно могат да бъдат достигнати пеша. Например булевард „Калеа Викториеи“ е отлична отправна точка, особено за пазаруване. Тези два ориентира бележат централната част на Букурещ, където се намират и повечето известни ресторанти, магазини и барове. Разходката в тази част на града е най-добрият начин да го разгледате, но не се страхувайте да се отправите на север, изток или запад, за да откриете още от съкровищата на Букурещ.

Отделно внимание заслужава огромната сграда на парламента, заемаща второто по площ място в света административна сграда след Пентагонa в САЩ. Тя е същински дворец, засенчващ дори този във Версай със своята пищност. Чаушеску заповядва да бъде построена с идеята Букурещ да стане комунистическата столица на Източна Европа. Освен с

 

мрамора, златото, среброто, кристала

 

и другите вложени в нея скъпи материали тя е особено впечатляваща и поради това, че представлява най-тежката сграда в целия свят и е най-скъпата административна сграда в света, като пазарната й стойност възлиза на над 3 милиарда евро.

Съхранили са се и много стари църкви - „Св. Арон“ и Ставрополеос, съборът „Свети Георги Стари“ и много манастири. Няма спор, че в Париж има десетки катедрали и малки храмове, но Букурещ изобщо не отстъпва и в тази класация. В румънската столица църквите са навсякъде, дори между жилищните кооперации. Няма как да посетите града и да не забележите колко много от тях има, а в някои може да откриете старинни и ценни картини и предмети.

Изключително любопитен е и музеят на селото -  най-големият музей на открито в Европа, простиращ се по бреговете на езерото Херастрау в едноименния парк. Този невероятен музей има колекция от 50 сгради, показващи историята на архитектурата по селата в Румъния. Къщи със стръмни покриви, сламени колиби, църкви и мелници от цяла Румъния внимателно са били разглобявани, за да пресъздадат духа на румънското село.

Жителите и гостите на Букурещ са благословени и с

 

няколко чудесни градски градини

 

 За тяхното подобряване са инвестирани много средства през последните години, като усилията не са били напразни. Днес парковете на Букурещ са не просто места за отдих, но също така са и сред основните атракции на града. Най-големият парк в града е Херъстръу, открит още през 1936 г. Това без съмнение е един от най-красивите и приятни за отдих места в румънската столица. В него има голямо езеро, на което е и кръстен самият парк, десетки тематични градини (например японска градина), фонтани, скулптури, много детски площадки и широки велоалеи. А един от най-старите паркове в Букурещ е централната градина Чишмиджу. Името й идва от турски и буквално означава „градина“. Създаден в първата половина на ХIХ век, в този парк има изкуствено езеро, в което плуват дървени лодки, красиви мостове, редки дървесни видове от цяла Румъния, както и десетки площадки и паметници. Това, което отличава парка от другите в града, е, че в него през цялото време се чуват гласовете над прелитащите над него гарвани, които търсят храна около езерото, без да бъдат прогонвани.

А освен всичко останало, разбира се, не трябва да пропускате и да се насладите на местната кухня, а също и на фантастичния избор от международни ястия. Въпреки че имате на разположение френска, италианска и испанска кухня, обаче опитването на местните специалитети е задължително. Традиционните ресторанти предлагат храна от най-високо ниво, поднесена в живописна атмосфера. Едно от най-популярните румънски ястия е мамалигата - подобно на качамака, но често сервирано с гъста сметана - която много време е смятана за храна за бедняци…

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.