Бухалки без граници срещу Делян Пеевски и страната (ОБЗОР)

Бухалки без граници срещу Делян Пеевски и страната (ОБЗОР)

  • НПО-то, базирано в Париж, е любител на грантовете, но не и на истината
  • „Репортерите“ мълчат защо класацията им повече прилича на френска ласка за подсъдими олигарси

Кога микрофоните на журналистите се превръщат в бухалки? Когато вместо за информиране на обществото, дръжките им ги ползват, за да „размазват“ с тях неудобните. Онези, които питат, пишат и сочат истината. Когато дълги години си служиш с лъжи, няма как изведнъж да започнеш да казваш истината. Най-пресен пример за това е печално известната класация на задграничното НПО, любител на грантовете - „Репортери без граници“.

Организацията у нас е известна с това, че редовно се появява на сбирки на подсъдими олигарси и брани със зъби и нокти интересите им. Просто НПО-то, базирано в Париж, е любител на грантовете, но не и на истината. Свобода на словото? За тях няма такова нещо. За да има свободно слово, първо трябва да си честен, а „репортерите“ не харесват това. Просто фактите не им служат за нищо.

Според отдавна дискредитираната организация „Репортери без граници“ България остава закотвена на непрестижното 111-о място по свобода на медиите в света. Критериите, по които се прави тази класация, са неясни, но очевидно на „репортерите“ им допада скрития, видим само от тях символизъм на трите единички, лесно се помни някак си. Със злостна наслада изданията от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев и тези на ортаците му повтарят тази измислена класация и цитират, че страната ни се подрежда редом до африкански страни с екзотични имена и кървави диктатури.

Фалшиви новини по опорки

Какъв цинизъм! Десетките, контролирани от мейнстрийма на Прокопиев медии, вият сладострастно от кеф, а именно те са тези, които разпространяват фалшиви новини

и убиват истинската журналистика. С опорни точки, спуснати от мейлите на разградския олигарх. Желязната прегръдка на олигархията е стиснала като менгеме сайтове, издания, телевизии, а същите тези бълнуват за свободата на словото. И ги ползват като таран срещу враговете си.

Списъкът на враговете също се мени, но има и няколко константи. Сред тях е и депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, превърнал се в мишена №1 на кръжеца по няколко причини. Първо заради медиите, чийто издател е и които последователно от години разобличават далаверите на тези олигарси, ограбили и джобовете, и здравето на българските граждани. Второ – заради законодателните си инициативи, с които хем беше прекратен вторичният грабеж на КТБ и върнат милиард в масата на несъстоятелността на банката, хем беше предвидено пълна прозрачност във финансирането на изданията в страната.

От „Телеграф медиа“ не сме от тези, които пеят във фалшивия хор и затова сме неудобни. Не ни обичат и заради това, че от години казваме истината за т.нар. „Репортери без граници“. Една псевдопрофесионална организация с неясно финансиране, която никога не е защитавала интересите на гилдията, но яростно брани интересите на мастития медиен бос Иво Прокопиев.

Мейнстрийм

Нито дума няма от „репортерите“ за признанието на Прокопиев, че контролира мейнстрийма

– разбирай всички опорни точки, всички основни информационни потоци, повечето основни медии.

Тук се включват и фалшивите новини, по които разградският олигарх е доказан спец. Нито дума няма в докладите на „Репортери без граници“ за това. Нито дума нямаше в докладите им и за факта, че при представянето на т.нар. “Бяла книга за свободата на словото”, назначени от Прокопиев пъдари изгониха като мръсни котета представители на национални медии у нас.

Това е така, защото от години тази организация действа като медийна бухалка на Прокопиев, с която той си разчиства сметки, тъй както умее – грубо, безцеремонно. Т.нар. „репортери“ повтарят като папагали как издателят на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски контролира едва ли не всички печатни издания у нас, приписват му телевизии, какво ли не.

Повториха и късокраката лъжа на кръга „Капитал“, че Пеевски държи 80% от разпространението на печата у нас – нагла лъжа.

Опашата лъжа

Пеевски държи 0%, господа репортери. И винаги е държал толкова. Въпреки че години наред се опитвахте да пробутате тази опашата лъжа за разпространението. Знаем и кой я създаде. Преди няколко години дясната ръка на Прокопиев Теодор Захов си призна в Брюксел, че доказателства за лъжата с разпространението няма, но пък трябва да бъде повтаряна до откат, докато хване вяра.

А самите репортери трябва да са наясно и за друго нещо - след тяхна среща с премиера Бойко Борисов миналата година бе взето решение разпространението на печатни издания у нас да се извършва само от държавата в лицето на “Български пощи“. И те разпространяват всички вестници у нас, включително и изданията на „Телеграф медиа“. Учудени сме, господа репортери, че след като самите вие обявихте тази новина, сега така услужливо я забравяте.

Но бягането по тъча явно е сред специалните умения на НПО-то. Ние от „Телеграф медиа“ знаем най-добре това, след като се гоним с „Репортерите“ от години. Ние ги търсим, пишем им писма, ходихме и до централата им в Париж. Генералният им секретар Кристоф Делоар се покри досущ като страхлива мишка. Все пак успяхме да се срещнем с президента на организацията им – Пиер Аски, но явно и това няма значение. Защото така и не получихме отговори на основни въпроси – кой прави класацията, как се проверяват „фактите“ в нея, защо повече прилича на френска ласка в полза на група подсъдими олигарси, отколкото анализ на медийната среда в страната. Дадохме и доказателства срещу лъжите, които разпространяват, но за „Репортерите“ фактите очевидно нямат значение и докладът им продължава да е като тези от предните години – изпълнен с клевети и фалшиви новини.

Те може да мълчат, но ние ще продължим да говорим, защото само така истината няма да бъде заглушена от опитите на шепа задкулисни играчи да се държат над водата.

„Телеграф медиа“ не се финансира нито от държавата, нито от чуждоземни грантове, нито от европрограми, а от честни пазарни принципи. За разлика от грант-журналистиката на кръга „Капитал“. Затова и Делян Пеевски, и издаваните от него медии са „черната овца“ - защото не влизат в мръсните схеми на олигархията.

Репресия

Любопитен детайл е фактът, че вестник „Телеграф“ е първата българска медия в най-новата история на страната, закрита с едноличното решение на един прокурор.

Ако това не е посегателство срещу свободата на словото, здраве му кажи. За тази репресия обаче няма да прочетете и един ред в доклада на „репортерите“. За тях това не се е случило, защото издателят Пеевски е лош за разлика от „добрия“ издател Прокопиев. Срещу последния се водят серия от наказателни дела за сериозни престъпления (както знаем наказателната отговорност у нас е персонална – б.р.), но тези процеси любовно са заклеймени от „репортерите“ като репресия. Или ако сме схванали правилно – когато изправят пред съда престъпен бос, ужилил държавата и гражданите й с милиони – това е репресия срещу свободата на словото, а когато прокуратурата закрива вестник, който пише разследвания и разкрива далаверите на олигархията, се правим, че не се е случило. Интересна мярка. Като за олигарси с проблеми с правосъдието.

Но това е всеизвестен факт – „Репортери без граници“ от години работят в пълен синхрон с олигарха Иво Прокопиев. Той държи в ръцете си дори българската секция на престижната иначе Дойче веле, какво остава за някакви си жадни и гладни „репортери“? Същата тази псевдопрофесионална организация се финансира по твърде съмнителен начин. Ако питате тях – от продажба на фотоалбуми и тениски. Сериозно ли? Фотоалбуми и тениски? Колко артистичен начин да скриеш неясното финансиране и физиономиите на плащачите, които „поръчват музиката“. Т.нар. доклади на „Репортери без граници“ се пишат от десетина човека и това също е лесно да се провери. От тях едва една трета имат нещо общо с журналистиката.

Послушната „журналистика“

И то с послушната „журналистика“ на Прокопиев и ортаци.

Затова и Прокопиев, и олигархията никога не попадат в докладите им.

Същите тези „Репортери“ не се посвениха да мародерстват върху паметта на убитата от неграмотен сексуален насилник Виктория Маринова от Русе. Като цинично я употребиха в докладите си.

Но „Репортери без граници“ не търсят истината. Тяхната истина също е написана в мейлите с опорни точки на разградския олигарх Прокопиев – да се дискредитира Делян Пеевски, да се дискредитира „Телеграф медиа“. Защото ние не се свеним да изкарваме наяве злоупотребите и престъпленията на олигархията. Щом сме неудобни, значи сме си свършили работата. А „бухалките без граници“ на Прокопиев да чакат нови инструкции.


Сайтът на Донев пусна димката,

мейнстриймът на Прокопиев я завъртя


По стар кагебейски прийом димката на репортерите се завъртя у нас през машината за манипулации на подсъдимите олигарси. Пръв тон за песен даде сайтът на подсъдимия за данъчни престъпления за десетки милиони Огнян Донев - „Клуб Зет“.

Медията е известна с това, че шефът й публично обяви, че е наложил цензура на журналистите, които работят за него, и им е забранил да пишат по теми, свързани със здравеопазването и фармацевтичната индустрия у нас. Все теми, които лично вълнуват Повелителя на хапчетата, както е известен Донев.

От там „новината“ бе разпръсната през всички останали гайки на фабриката за фалшиви новини на олигархията. Или елитарно наричана от Иво Прокопиев „мейнстрийм“.

Схемата за овладяването на „мейнстрийма“ най-ясно може да се види в стенограмите за аферата „АРГОгейт“, където разградският бос сам признава, че държи през поръчкови журналисти основния информационен поток в държавата. В основата на тази манифактура за лъжи са „Капитал“ и „Дневник“ на Прокопиев, свързаният с него сайт „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов - Стояна Георгиева, окупираната все от кадри на разградския бос българска секция на „Свободна Европа“, играещият ролята на личен пресцентър на Цветан Василев „Фрогнюз“, „Клуб З“ на фармацевтичния бос Огнян Донев, „Сега“ на Газовия барон Сашо Дончев. Подпомагат ги цяла плеяда платени от задкулисието водещи на публицистични предавания в няколко телевизии, говорещи това, което им плаща задкулисието, а не това, което защитава интересите на обществото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.